Орест Сарматський

Краєзнавець з Тернопільщини поділився історією про графа, його палац та родовий герб (фото)

Заставка01 (Copy)

1849 рік… На той час вже минув рік, як новим власником струсівських маєтків, що на Тернопільщині, став граф Володимир Баворовський. 

Як пише краєзнавець Андрій Капуста, граф Баворовський та його родина на той час постійно проживають у Струсівському палаці. 

фото01 (Copy)
фото01 (Copy)

- Володимир - молодий, заможний та амбіційний. Йому не дає спокою кар’єра політика. Згодом його мрія втілиться в життя – він три каденції працюватиме депутатом від Тернопільського округу в Галицькому крайовому сеймі. Проте, зараз він лише 25-річний граф, який з допомогою батьківських коштів придбав нову резиденцію, де стає незалежним від родинної опіки. Згідно з батьківським заповітом, разом з Володимиром у Струсівський маєток переселився його середульший брат Віктор. Віктора вважають диваком, а ще він сторониться людей, - пише Андрій Капуста.

Він також зазначає, що рік, який проминув, приніс зміни не лише для родини Баворовських. В цей час в Австрійській імперії, частиною якої був наш край, відбуваються буремні події – національні революції в Угорщині та Чехії, Австрії та Словаччині. Народи багатонаціональної імперії Габзбургів отримують деякі політичні права та свободи, формуються нові уряди, а окремі національні території отримують автономії. Взагалі, цей рік залишився в пам’яті народів усієї Європи. Недарма 1848 рік назвали «Весна націй».

Революційні події докотились, навіть, до провінційного Струсова. 

- Тоді, на короткий час, міська управа (в нас її називали «губернія») відмовилась від міського герба «Корчак»,

фото02 (Copy)
фото02 (Copy)

а натомість послуговувалась новим гербом, який зберігся на відбитку печатки. На цьому тимчасовому гербі було зображено богомольця на колінах, а над ним Всевидяче око із сяйвом. Круговий напис наступний – «SIGILL(UM) COMUNITATIS STRUSSOVIENSIS» (печатка комуни Струсівської). Зараз ця печатка зберігається у фондах Тернопільського краєзнавчого музею, - зазначає дослідник.

А ще в Австрійській імперії на Великдень 1848 року було скасовано панщину. Тому для струсівчан цього року подвійне свято – замість осоружного Кароля Лянцкоронського з’явився новий власник маєтку та ще й не потрібно було на його користь відробляти ненависну панщину. Відміна панщини була такою радісною подією, що народна ейфорія не зникла навіть через рік. Тому весною 1849 року в Струсові та у всіх навколишніх селах відбуваються святкові хресні ходи, богослужіння, встановлюють пам’ятні хрести і «фігури», під якими закопують серпи, коси та ціпи, які були символами виснажливої праці на пана…

Цього ж року Володимир Баворовський востаннє підтвердить старі міські права та цехові привілеї Струсова. А ще Баворовський вдихне нове життя в Струсівський палац. Саме тоді на фронтоні резиденції з'явиться його родовий герб «Прус - 2», котрий буде знищено більшовицькими «визволителями» аж в 1939 році.

Взагалі, Володимир Баворовський настільки хизується своїм власницьким гербом, що використовує його на печатках для кореспонденції та на пломбах продукції з власних виробництв.

фото03 (Copy)
фото03 (Copy)

За наступних 50 років його печатками та пломбами будуть «засіяні» усі околиці Струсова...

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео