Орест Сарматський

Краєзнавець з Тернопільщини виявив суттєві помилки на мапі XIX століття

237195258_4149527108447083_3071598974339629750_n (Copy)

Суттєві розходження із реальністю з’ясував тернопільський краєзнавець Руслан Підставка, вивчаючи план облоги Збаража 1649 року.

Про це дослідник написав на своїй сторінці у Facebooк.

- Рукописний кольоровий «План облоги коронних військ під Збаражем 1649 р.», у вигляді кальки (35,0x45,5 см) наклеєної на картон (37,0x47,5 см), невідомого автора, паперовий варіант якого знаходиться у Національній бібліотеці Варшави, а електронний - у CBN Polona, датується 1811 р. Він входить до числа трьох відомих картографічних джерел, що відображають «стан справ» навколо Збаража в період 30 червня - 20 липня 1649 р. В принципі, карта є статичним джерелом і фіксує на папері (металі, пергаменті чи іншій основі) становище на поверхні землі в даний, конкретний момент, але тут показано 4 лінії оборони міста, які виникали протягом всього періоду облоги (а це, близько 7 тижнів), тому згадані три картографічні джерела є, по суті, динамічними, - пише дослідник.

Він каже, що на мапі 1811 року явних «косяків» море! 

- По-перше. Навіть в орієнтуванні за сторонами горизонту можуть бути різні варіанти. Якщо врахувати, що Шимківці і Олишківці знаходяться умовно на північ від Збаража (Колодна немає, до речі, взагалі), Дубівці - на захід, Старий Збараж (якого вже, чи ще не було) і Чернихівці - приблизно на «полудне», то орієнтування карти можна вважати сучасно-традиційним (Пн.-Пд.). Але точно відомо, що белюарди замку розташовані строго по сторонах горизонту (чи, майже, строго), при чому на північ «дивився» - «лівий від брами». На плані, якщо врахувати положення палацу, - він орієнтований майже строго на південь. 

По-друге. Мало того, що місто розташоване на ЛІВОМУ БЕРЕЗІ р. Гнізна, поряд з замком, а Базаринецького ставу немає взагалі, натомість Бернардинський - чомусь є. 

По-третє, польові укріплення коронного табору. Вони побудовані на північ (на Шимківці), а основні козацькі сили атакують з заходу (від Дубівців)... - зазначає автор дослідження.

Фото з допису 

Вибір читачів за тиждень

Відео