Кременчанка розповіла про досвід пологів у Китаї (фото)

світлана дзюма1

Як шокувала своєю поведінкою під час вагітності та після пологів китайців? розповіла кременчанка Світлана Дзюма. Молода жінка каталася на велосипеді та танцювала на 8-му місяці вагітності. Для китайських майбутніх матусь це категорично заборонено. Їм навіть не рекомендують їсти шоколад.

– Насамперед тут до вагітності ставляться, як до якоїсь болячки: те не роби, там не ходи. Шоколаду не їж, бо дитина буде темна. Одного дня мій чоловік виставив у себе на сторінці фото, де я вагітна на велосипеді. Ви не уявляєте, скільки було коментарів. Як так, вона що здуріла? Або ж де на 8-му місяці танцюю – взагалі, слів немає. У період вагітності китаянки без допомоги, чи то перший чи ж дев'ятий місяць, навіть не вийдуть самостійно по сходах, – розповідає Світлана, яка народила у Китаї донечку трохи більше місяця тому.

Та найбільше кременчанку вразив перший місяць після пологів – юедзи.

– А ось перший місяць після пологів (юедзи) для мене був взагалі не зрозумілий. У цей період ще з давніх давен породіллі заборонялось вставати з ліжка. А всі хатні справи на себе бере свекруха. Навіть сама прискіплива. Миє, прибирає, готує їсти, приносить дитину для годування. Вони і дотепер дотримуються цих традицій. Жінкам забороняється купатися, мити волосся, вживати холодну їжу та напої. Моя свекруха й досі за 5 років не може звикнути до того, що я п'ю холодну воду, вони вважають що від неї буде боліти живіт. Дуже бояться вітру в перший місяць. Хоча вони й не виходять на вулицю в цей період, але після пологів, навіть в 40-градусну спеку, можна зустріти 90% жінок в теплих шапках, носках, так би мовити, аби не продуло.

світлана дзюма
світлана дзюма

Та з деякими китайськими традиціями щодо породіль Світлана таки погоджується.

– Насправді, я вважаю, що це дуже правильно – дати місяць для відпочинку матері, якщо в міру. Без фанатизму, хоча б дозволяти ходити в душ. Я, коли вже змогла у лікарні встати з ліжка, першим ділом пішла мити волосся. Ох, бачили б ви вираз обличчя медсестер та родичів китайських. Вони таке бачили вперше за все своє життя, – ділиться враженнями Світлана. 

Та, попри все, чоловік кременчанки підтримував її в усьому і дав право вибору. – Дякую чоловікові за підтримку, він дав мені право вибору. Сказав: роби що хочеш, ти не китаянка. Сусіди були шоковані, що я через тиждень після пологів виходила на вулицю, я кожному мала пояснити, що ми українки – сильні жінки.

Фото Світлани Дзюми

Вибір читачів за тиждень

Відео