Кременецьку академію хотіли перетворити у коледж (фото, відео)

Akademiya_Kremenets-700x469

Така новина днями сколихнула місто, викладацький склад Кременецької КОГПА ім. Тараса Шевченка та студентів. Тому конференція трудового колективу академії звернулася до депутатів Кременецької міської ради з проханням порушити клопотання перед Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України, Міністерством освіти і науки України, Тернопільською обласною радою щодо збереження двохсотлітнього закладу вищої освіти у Кременці. Тим часом, коли депутати приймали згадане звернення, ситуація змінилася. У Тернопільській ОДА видали новий наказ, де про Кременецьку академію уже не йшлося.

Приводом вважати, що вищий навчальний заклад, який дав життя щонайменше двом ВУЗам в Україні, хочуть знову перетворити на коледж стали розпорядження голови Тернопільської ОДА (від 24.12.2020 р. № 796/01.02-01) та лист Управління освіти і науки (від 11.01.2021 р. №3/01-07) щодо оптимізації або функціонування Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка.

- Стурбованість і хвилювання викликає той факт, що попри наявність у комунальній власності Тернопільської обласної ради понад 20 освітніх установ, у пропонованих заходах йдеться про пропозиції стосовно оптимізації або функціонування тільки нашого ЗВО. Історія нашого навчального закладу має свої віхи. Могутня духовна аура та високий потенціал Волинського ліцею є дієвим важелем того, що вища школа в Кременці стала першовитоком Університету Св. Володимира (нині Київського національного університету імені Тараса Шевченка) та Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Навчальний заклад за останні 50 років діяльності виріс від педагогічного училища до академії, – йдеться у зверненні академії до міської ради.

Депутати стали на захист навчального закладу та одноголосно підтримали звернення. Адже закриття КОГПА ім. Тараса Шевченка чи пониження рівня акредитації до коледжу означало б не лише втрату вікових освітніх традицій та надбань, а й серйозний удар по малому місцевому бізнесу. На сьогодні студентсько-викладацька родина академії – це майже дві тисячі людей. З них 344 працівників та 1511 студентів.

- Кадровий потенціал професорсько-викладацького складу, партнерське міжнародне співробітництво, сучасне матеріально-технічне, навчально-методичне, інформаційне забезпечення навчального закладу дозволяють здійснювати підготовку бакалаврів із 17 та магістрів із 8 освітньо-професійних програм, готувати докторів філософії та успішно проходити процедури акредитації. Впродовж 2020 календарного року академія сплатила у бюджет об’єднаної територіальної громади Кременця 6 млн. 249.9 тис. грн. прибуткового податку та 532.6 тис. військового податку, – інформують в академії.

Як повідомило «Терену» власне джерело у Тернопільській обласній раді, про розпорядження ОДА, яке ставило під загрозу існування вишу у Кременці, там не знали. Також наголошують, що ніколи не допустили б реорганізації, яка понизила б статус академії, чи, тим паче, закриття навчального закладу.

Звернення Кременецької міської ради щодо академії також доповнили окремим пунктом за пропозицією депутата від «За майбутнє!» Андрія Біндаса.

[embed]https://youtu.be/niDH0Z_6dsE[/embed]

Фото з відкритих джерел, відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео