Віра Олександрович

Лікар-епідеміолог Володимир Паничев: «Молодь недооцінює небезпеку і поширює вірус серед літніх людей» (фото)

Медики

У лікувальних закладах Тернополя сьогодні, 16 липня, медичну допомогу отримували 45 пацієнтів із COVID-19. І хоча загалом ситуація із захворюваністю не є критичною, стабільною її також назвати також не можна. 

Такі факти озвучила під час засідання міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації заступниця начальника відділу охорони здоров’я Тернопільської міської ради Ольга Ярмоленко. Принагідно вона надала пропозиції та рекомендації щодо дотримання правил карантинних норм.

Станом на 127 день карантину у Тернополі на COVID-19 хворіють 409 осіб, каже вона. Усього в місті зареєстрували 555 випадків захворювання. У лікувальних закладах перебувають 45 пацієнтів із коронавірусною інфекцією. 

Окрім того, вдома, тобто на амбулаторному лікуванні ще 364 людини. До того ж, із підозрою на COVID-19 нині є 51 особа. На самоізоляції зараз перебувають 247 пацієнтів.

У Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги із коронавірусною інфекцією лежать 36 осіб, причому є ще одна людина із підозрою, додає Ольга Ярмоленко. Підтримки через маску потребують троє хворих, а на кисневого концентратора 4 особи. 

Що цікаво, за останню добу госпіталізували лише одного нового пацієнта. Всього пролікували в інфекційному відділенні від початку епідемії 181 особу.

У міській дитячій лікарні перебувають 7 осіб із діагностованим COVID-19, уточнює медик. Із підозрою на коронавірусну інфекцію є 6 людей.

Штаб2
Штаб2

Протиепідеміологічні заходи, запроваджені під час карантину, мають позитивний результат і дають змогу контролювати епідситуацію, впевнений лікар-епідеміолог, заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

Станом на ранок 16 липня ситуація в області є такою: за минулу добу зареєстрували 44 нових випадки захворювання на COVID-19, каже він. – Я підкреслюю цю цифру, бо кілька днів поспіль ми мали близько 16-ти нових хворих. Такий різкий перепад свідчить про нестабільність ситуації.

Стривожений медик і тим, що більшість інфікованих на Тернопіллі – активного працездатного віку, хоча останнім часом почали фіксувати і старших за віком хворих. Схоже на те, що молодь, яка майже не хворіє або переносить COVID-19 безсимптомно, недооцінює небезпеку і поширює вірус серед літніх людей, які й так мають «букет» супутніх проблем зі здоров’ям. І скепсису тут, на думку Володимира Паничева, місця немає.

Паничев
Паничев

Показник захворюваності в області на 100 тис. населення нині складає 224 випадки при середньоукраїнському 132,8 випадки, продовжує він. У місті цей показник - 251,9 випадки на 100 тис. населення. До того ж, у нас доволі високий показник тестування населення, порівняно із іншими регіонами.

Володимир Паничев принагідно нагадав, що для оцінки епідеміологічної ситуації в регіонах Кабінет Міністрів ввів певні критерії. Відповідно до них коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 в області нині становить 6,39%, а в місті 6,55% при рекомендованому не вище 11%.

Тобто і область, і місто останніми днями цілком відповідають критеріям урядовців, констатує він. – Однак ми постійно демонструємо нестабільність. До того ж, в області є спалахи, особливо – у великих колективах, які працюють у закритих приміщеннях. Також на Тернопіллі зростає показник летальності. 

Змінювати якісь карантинні вимоги, за його словами, особливо – у бік послаблення, на Тернопіллі будуть лише тоді, коли вималюється певна стабільність щодо рівня захворюваності. Наразі такої медики не спостерігають, тому вони не надто схвально оцінили рішення щодо проведення пішої ходи і свята «Випускник-2020».

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео