Віра Олександрович

Локдаун на Тернопільщині: «Немає універсальних рішень, які можна було б застосувати вже завтра» (фото)

Нарада

Щоб обговорити і, за можливості, вирішити проблемні питання, пов’язані із локдауном, представники влади і підприємці з Тернопільщини сьогодні, 12 січня, зібралися на засідання робочої групи.

Нагадаємо, анонсували таке зібрання ще вчора після пікету, який посланці місцевого бізнесу влаштували під стінами обласної ради. Серед основних пропозицій підприємців були такі: заморозити кредити та відсотки за кредитами, компенсувати суми рахунків за комунальні платежі, а також матеріальні витрати за кожен місяць вимушеного карантину тощо.

Дем’янчук
Дем’янчук

– Звісно ж, насамперед ми обговорювали тему впливу локдауну на бізнесову діяльність. Є дискусійні питання, але деякі пропозиції, що пролунали від підприємців, є частково слушними, – каже перший заступник голови обласної держадміністрації Ігор Дем’янчук. – Вони потребують застосування при подальшому введенні карантинних заходів. Тому такий майданчик, як ця робоча група, – надзвичайно корисний. 

Він зауважив, що під час перемовин, виробили цілу низку пропозицій. Їх чітко сформулюють і незабаром представлять у формі протоколу. Згодом ці ідеї, на думку Ігоря Дем’янчука, дозволять уникати протистоянь з боку бізнесу. Тим паче, влада, оголошуючи локдаун, не мала на меті нічого поганого, а лише – розірвання зв’язків між людьми задля зниження рівня інфікування COVID-19.

– Я дякую усім, хто сьогодні прийшов, – додає він, – бо такий діалог є корисним.

Підприємці, як і обіцяли, підготували свої прохання і пропозиції. У тексті йшлося і про кредитні канікули, і про пільги, яких бізнес потребує, і про врегулювання питань оренди тощо. Тепер це все проаналізують на відповідність до діючого законодавства і можливість реалізації. Тому у засіданні і брали участь представники податкової, управління Держпраці та інших контролюючих органів. Тільки після того, пояснює Ігор Дем’янчук, можна буде говорити про чіткі напрацювання, яким уже можна буде давати «зелене» світло, тобто надсилати у Кабінет Міністрів тощо.

– Нагадаю, що урядова постанова датована ще 9 грудня, тому більшість підприємців знала про запровадження локдауну із 8 січня, – пояснює він. – Всі мали змогу підготуватися до таких умов господарювання і убезпечити себе від втрат. Тому розмови про компенсацію у даному випадку я вважаю некоректними.

Представниця бізнес-середовища Ярослава Процик (заступниця голови громадської організації «Підприємці Галичини» – прим.) залишилася задоволеною перемовинами. Вона підкреслила, що в ОДА тривало конструктивне обговорення заяв і пропозицій.

Процик
Процик

– Нам спершу видавалося, що нас не чують, але під час спілкування з’ясувалося, що розуміння є, але також є багато питань, котрі потрібно допрацювати, – каже активістка. – На це потрібен час. Тому нам доведеться пережити цей локдаун. А коли підприємці не працюють, то для них це дуже боляче. І це не залежить від того, яке розуміння не було б на подібних нарадах. 

Голова представництва Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» Іван Іскерський наголосив, що ми ще у 2020-му році стикнулися з атиповою ситуацією – важка інфекція COVID-19 вплинула на всі сторони нашого життя. Відповідно, постраждали від цього і підприємці.

Іскерський
Іскерський

– І це добре, що в ОДА створили майданчик, де ми можемо почути відповіді на «гарячі» запитання від різних категорій спеціалістів, – наголошує він. – Тим паче, ми пересвідчилися, що чимало речей, які могли б допомогти нам врегулювати ситуацію, насправді перебувають у компетенції державних органів влади. Насамперед, потрібні зміни в багатьох законодавчих актах і Податковому кодексі. 

За його словами, члени робочої групи вже напрацювали майже 100 доповнень, із якими планують звернутися до Києва, а також до народних депутатів з Тернопільщини. Але на жаль, поки що немає таких універсальних рішень, які можна було б застосувати уже завтра.

Фото надані пресслужбою ОДА

Вибір читачів за тиждень

Відео