Литва відкрилась для тернополян іменем Гінтараса Граяускаса (фоторепортаж)

IMG_9849 (Copy)

Сьогодні, 4 травня, в рамках проведення фестивалю «Ї» відбулась презентація книжки Гінтараса Граяускаса «Апостол низьких частот».

Завдяки перекладачці Маріанні Кіяновській, публіка змогла поринути в літературний світ литовського поета.

Як підкреслив Юрій Завадський, Литва відкрилась для слухачів іменем Гінтараса і вона не остання, а мова ближча до української, ніж нам здається. Гінтарас Граяускас, як і всі письменники малих літератур, за своїм статусом народжений в потрібному місті і світі, приречений на оригінальність. Дуже яскравий поет, поезію якого перекладено на 20 мов світу, з них, майже на всі європейські. Зараз працюють над перекладом японською мовою.

- Коли я почала працювати над цією книгою, зрозуміла, що по його віршах можна робити підручник, за яким можна вивчати світ. Я його порівнюю з Жаданом. Орім того, що Гінтарас професійний музикант, він ще професійний драматург. Драматургів в Європі дуже мало, а поетів дуже багато. Він входить в топ-20 найкращих драматургів. Зараз працюю над перекладами його п’єс для українських театрів,- каже Маріанна Кіяновська.

Гінтарас Граяускас є одним з найбільш перекладених литовських поетів. Більше 10 книжок перекладено різними мовами світу. Відомий письменник, який отримував державні премії, як поет і як драматург від уряду Литви.

Маріанна Кіяновська декламувала присутнім вірші литовського поета, також читала власні вірші, присвячені Гінтарасу Граяускасу.

IMG_9894 (Copy)
IMG_9894 (Copy)

IMG_9882 (Copy)
IMG_9882 (Copy)

IMG_9881 (Copy)
IMG_9881 (Copy)

IMG_9879 (Copy)
IMG_9879 (Copy)

IMG_9876 (Copy)
IMG_9876 (Copy)

IMG_9868 (Copy)
IMG_9868 (Copy)

Вибір читачів за тиждень

Відео