Любов і ненависть до музики тернопільської музикантки Наталі Багрій

b0a3f963-30d5-4f4a-a71b-e83efdeca502

Маленький Малюсік Наталя Багрій, Жменька Горобчиків —  голос і ніжність відомого тернопільського гурту Tik Tu, альтистка симфонічного оркестру обласної філармонії про: викинуту скрипку, класичну та електронну музику, маки, які штирять, і багато іншого.

Говорити лагідно, матюкаюся, кричати...

— У «Фейсбуці» ти Жменька Горобчиків. Чому?

— Якось мені було дуже кепсько і боляче. Хотілося розпастися на маленькі частинки. Тоді й змінила ім’я в профілі на Жменьку Горобчиків — ніби мене багато, один горобчик захищає другого, і ми одне за одного.

— Тебе насправді дуже багато — ти грала з різними тернопільськими гуртами, нині працюєш у оркестрі філармонії та з Tik Tu – це різні настрої та теми... 

f91c6536-9675-4d0b-af81-c42ad73a8fba
f91c6536-9675-4d0b-af81-c42ad73a8fba

— Ця різноманітність дуже захоплююча та цікава. Інша справа, чи встигаю все робити на сто відсотків, якщо не встигаю — мені за себе незручно. Робота в оркестрі займає дуже багато часу. Тому хочу займатися тільки своїм — нині саме на тому етапі, коли планую грати тільки з Tik Tu. Коли таке буде — буду дуже щаслива. Наш гурт існує три роки. Для мене Tik Tu — швидше відпочинок від складного та різноманітного емоційного навантаження. Можна заграти два акорди, а на їх тлі робити, що хочеш — щось не особливо тяжке технічно, але те, що є для мене цікавим. Найголовніше для мене все ж — можливість творити своє. Музика для мене це спосіб самовираження. У різних музичних проектах це самовираження інакше ... Десь хочеться говорити на інструменті лагідно, десь кричати, а десь навіть поматюкатися.

«Мамо, хочу чемоданчик»

— Повернімося до початків. Чому скрипка?

— Мій тато військовий, тому часто переїжджали — жили в Монголії, деякий час в Україні, потім в Литві, де пішла в перший клас. Якось побачила дівчинку з дуже специфічним чемоданчиком. Сказала мамі, що хочу такий. Вона пояснила, що це футляр для скрипки, і спитала, чи хочу грати на скрипці, я відповіла, що зроблю будь що, аби мати такий чемоданчик. Пізніше бабця привезла «четвертушку». Так у мене з’явилася скрипка і я почала займатися, пішла в музичну школу. Своїм «мнявканням» заважала всім — батькам, сусідам...

f460b2b2-4ded-4339-b1ca-de2295eeed89
f460b2b2-4ded-4339-b1ca-de2295eeed89

Був час нелюбові до занять музикою?

— Якось приїхали родичі, вся родина пішла гуляти, а мене лишили, щоби вивчила урок, а я дуже хотіла піти з ними. Вдома трохи пограла, а потім не довго думаючи викинула скрипку з четвертого поверху. Коли усвідомила, що вчинила, стало дуже страшно, і тоді я зробила ще гірше — сіла на велосипед і поїхала за місто. Коли мене знайшли ввечері, я була дуже луплена. Тоді батьки вперше серйозно запитали, чи хочу  я далі займатися, відповіла, що хочу, аби мене забрали з музичної школи. Переконування директора повернутися не подіяли. Мені далі академічну відпустку на рік. За той час я не передумала. Але за кілька днів до першого вересня побачила балет, і він мене настільки пройняв, що я аж плакала. Тоді  захотіла повернутися. Я усвідомила, наскільки прекрасна музика, і захотіла вміти грати на скрипці.

— Як впливає музосвіта на творчість в Tik Tu?

— Колись думала, що вона заважає, але це не так. Зі знаннями легко та швидко створювати композиції, легко грати їх. Хоча у музикантів, котрі не вчилися, інша форма мислення, і я їх дуже поважаю. Але думаю, вони проходять складніший шлях до закінченого продукту.

Штирять маки

— Як виникають тексти?

— Спочатку з’являться музика. Під ритмічно підбираю слова. Тексти Tik Tu дуже прості, можливо, трохи наївні, трохи дитячі. Хоча не скажу, що мені бракує дитячості і тому висловлюю її в текстах. Це швидше розповідь про неіснуючий світ, у котрому мені хотілося б бути. Наприклад, пісня «Малюсікі» — я собі надумала, що там йдеться про якусь країну, можливо, схожу на нашу. І ось жили там такі маленькі гноміки, дуже класно, робили, що хотіли, а тут до них прийшли і сказали – будете тепер робити, як ми скажемо. Написала текст якраз в той час, коли була складна військова ситуація (хоча, вона й нині така), коли до нас прийшли інші та втрутилися у наш світ. Мені не хотілося говорити про це вживаючи слів, зав’язаних на політиці, не хотілося гратися цією темою, як почали гратися багато гуртів, чи то для того, щоби здобути популярність, чи то для того, щоби показати, що ось, ми співпереживаємо...

2ddaebcc-3f58-4927-b8d1-50d26bb7cc6c
2ddaebcc-3f58-4927-b8d1-50d26bb7cc6c

— А ще мені подобається пісня про маки

— «Штири маки, штири маки заплету до вінку, може, хтось мене побачить і возьме за жінку» (наспівує)

— Та, вона мені схожа на якусь народну

— Ні, то наша пісня. А мелодія народна, тому, певне, й нагадує. Щодо слів — то моя бабця так спілкується, і її манера запам’яталася.

— Є щось, про що не розповідаєш у текстах?

— Не можу писати про любов прямим текстом. Мені це почуття дуже інтимне. Не можу сказати в пісні «Я тебе люблю» чи «коханий». Хоча, можливо, колись це зміниться.

Анна ЗОЛОТНЮК

Фото з вільних джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео