Віра Олександрович

Майте на увазі: на Тернопільщині створили спеціальні групи для перевірки підприємців

Колегія

Основні наповнювачі бюджетів різних рівнів на Тернопіллі – аграрії, причому – як великі, так і дрібні фермери. Трохи відстають за сумами сплачених податків представники інших важливих галузей - промисловості і торгівлі.

Начальник ГУ ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат прозвітував про це на колегії обласної держадміністрації. Поділився він й іншими цікавими цифрами і фактами. Нагадаю, на засіданні йшлося про життя краю у різних сферах – читайте про це ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

У частині районів підакцизними товарами торгують підпільно

Ігор Комендат, зокрема, наголосив, що у 2017 році спостерігалася позитивна динаміка надходжень за усіма платежами, як наслідок – фактичні надходження до місцевого, державного бюджетів значно перевищили очікувані показники. Загалом надійшло, за його словами, аж 5 млрд 98,2 млн грн податків і зборів.

Що стосується надходжень до місцевих бюджетів Тернопільщини, то в їхній структурі найбільше забезпечили сільське господарство, а також промисловість і торгівля, - каже Ігор Комендат. – Загалом до місцевих бюджетів у 2017 році надійшло майже 3 мільярди гривень, тоді як у 2016 році – 2,2 мільярда.

Проаналізували фіскали також цифри, що свідчать про обсяги реалізації тютюнової та алкогольної продукцію у районах краю. Виявилося, між ними існує суттєвий розрив. Це, на думку Ігоря Комендата, свідчить про існування підпільної торгівлі підакцизними товарами у частині районів. Відтак, головам районних держадміністрацій, а також поліції порадили посилили боротьбу із порушниками. Інакше, у місцевих бюджетах і надалі  недоотримуватимуть кошти від сплати акцизу.

Плати за землю надійшло 289,4 млн грн, або 119,6% до плану, акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизної продукції – 119,7 млн грн, або 111,4% до плану, - перелічує він. – Окрім того, єдиного податку від платників 4-ї групи надійшло 121 млн грн, або 113,7% до плану. Порівняно із 2016 р. зростання - на 25,3 млн грн, або на 26,5%.

Комендат
Комендат

Детінізація ринку праці – одне із головних завдань

Задля збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб податківці весь час вживають заходів щодо детінізації ринку праці.

У кожному районі створили робочі групи із питань легалізації виплати зарплати та зайнятості населення, - додає Ігор Комендат. - До їх складу входять, зокрема, представники фіскальної служби області. Зазначені групи обстежують суб’єктів господарювання на дотримання норм трудового законодавства, оформлення трудових відносин між роботодавцями і найманими працівниками.

Доходи обласного бюджету у 2017-му забезпечили в сумі 441 млн грн. Тобто завдання виконали на 112,6% (+49,2 млн грн.).

Перевиконання досягнули за рахунок понадпланових надходжень податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) - при завданні 343,8 млн грн отримали 389,2 млн грн, - пояснює Ігор Комендат. – До того ж, податку на прибуток надійшло на 2,2 млн грн більше, рентної плати за спецвикористання води – на 1 млн грн.

Отже, порівняно із 2016 роком доходи обласного бюджету збільшилися на 137,2 млн грн, або на 45,2%. В основному це сталося за рахунок збільшення надходжень ПДФО (на 133,9 млн грн, або на 52,4%).

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео