Віра Олександрович

Майте на увазі: перевірки бізнесу на Тернопільщині продовжать після 31 травня

Перевірка

Уже розпочаті перевірки податківці на Тернопільщині продовжать аж після 31 травня. Наразі діє «карантинний» мораторій.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області. Варто уточнити, мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок встановили на період із 18 березня до 31 травня 2020 року, але він не стосується:

- документальних позапланових перевірок із підстав, визначених пп. 78.1.8 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України (далі – ПКУ);

- фактичних перевірок у частині порушення вимог законодавства щодо:

* обліку, ліцензування, виробництва, зберігання і транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів;

* цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

* обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

* здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених підпунктами 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 п. 80.2 ст. 80 ПКУ.

- Документальні і фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня і не були завершені, тимчасово зупиняються, тобто на період до 31 травня, - уточнюють податківці. - Таке зупинення перериває термін проведення перевірки і не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

Слід зазначити, що документальну позапланову перевірку з підстав, визначених у пп. 78.1.8 п. 78.1 ст. 78 ПКУ, проводять винятково щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість (ПДВ) та/або з від’ємного значення з ПДВ, яке становить понад 100 тис. грн.

- Фактичну перевірку можна проводити на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, оформленого наказом, - уточнюють у податковій. – Копію цього документа вручають платнику податків або його уповноваженому представнику, або особам, які фактично проводять розрахункові операції, під розписку до початку проведення такої перевірки.

Втім, для цього ще має бути у наявності хоча б одна із таких підстав:

- у разі наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації від державних органів або органів місцевого самоврядування, яка свідчить про можливі порушення платником податків законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, зокрема, щодо здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності патентів, ліцензій, та інших документів, контроль за наявністю яких покладено на контролюючі органи, виробництва та обігу підакцизних товарів (п. п. 80.2.2 п. 80.2 ст. 80 ПКУ);

- письмового звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій, касових операцій, патентування або ліцензування (п. п. 80.2.3 п. 80.2 ст. 80 ПКУ);

- у разі наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації про порушення вимог законодавства в частині виробництва, обліку, зберігання та транспортування спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та цільового використання спирту платниками податків, обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками, а також здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального (п. п. 80.2.5 п. 80.2 ст. 80 ПКУ).

До речі, на роботу податкової служби карантин вплинув суттєво, і це варто враховувати жителям Тернопілля. Про це «Терен» писав ТУТ і ТУТ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео