Тетяна Бакай

«Мамо не плач, мусить хтось воювати»: історія полеглого Героя з Тернополя (відео)

15 квітня у Тернополі 25 родинам полеглих Героїв вручили посмертний державний орден “За мужність”. Серед нагороджених і Артур-Артем Харів, який загинув понад рік тому. Вічна пам’ять і шана Героям! 

Він хотів захищати рідних і Україну, тому на початку повномасштабної війни, не вагаючись, пішов служити. 26-річний тернополянин Артур-Артем Харів не міг залишатися осторонь того, що відбувається, і взяв до рук зброю. Рідні захисника кажуть: він завжди був впевненим у собі та своїх рішеннях.

Він прийшов ввечері додому і каже: “Я йду. Ти мамо, не плач, не відмовляй мене, бо я все одно піду. Мусить хтось воювати. І краще я піду сьогодні і буду захищати свою країну”, – пригадує мати Героя Жанна Балдюк.

Перебуваючи на сході, Герой телефонував рідним, адже завжди хвилювався, чи все у них гаразд. 

Він таким був, що навіть коли зі сходу дзвонив, то я кажу йому: “Тобі друзі передавали вітання”. Він каже: “Ти передавай всім також і кажи, що я дуже всіх люблю», – розповідає Жанна Балдюк. 

За Артуром-Артемом дуже сумує його брат Руслан. У памʼять про Героя він буде волонтерити, підтримувати бійців та усіма силами наближати Перемогу. 

Він сказав, що йде воювати, щоб зберегти час мені тут поруч з мамою, аби я доглядав її. Він сказав, що все вже вирішено, і я розумів — він налаштований серйозно, - каже Руслан Балдюк.

Артур-Артем Харів загинув у січні 2023 року в Луганській області. 15 квітня його сім’ї вручили посмертний державний орден “За мужність”. Такі нагороди цього дня отримали 25 родин полеглих воїнів. Вічна пам’ять і шана Героям!

Днями у Тернополі на стіні будинку відкрили меморіальну дошку Герою Артур-Артем Харіву.

Фото, відео Романа Луциківа 

Вибір читачів за тиждень

Відео