Віра Олександрович

Медики і вчителі на Тернопільщині «нарвалися» на неприємності (фото, відео)

Колегія

На Тернопільщині слід очікувати суттєвого реформування закладів, які раніше отримували фінансування із державного бюджету. Про це вже говорять відкрито, адже грошей на «зайві» зарплати лікарям і вчителям Київ цього року вже не дасть.

На необхідності проведення негайних змін нещодавно наголосив на колегії обласної держадміністрації директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк. Він навіть озвучив конкретні дані про брак коштів по районах краю і у Тернополі.

[embed]https://youtu.be/ZPrk8TMmXNQ[/embed]

Нагадаємо, місцеві органи виконавчої влади торік задекларували і подали у відповідні галузеві управління обласної держадміністрації додаткову потребу на виплату зарплати освітянам і медикам на суму 610 млн грн. Цей брак коштів «перекрили» із власних резервів і коштами, виділеними Кабміном.

- Ми розробили перелік заходів щодо економного і раціонального використання бюджетних коштів, дотримання суворої бюджетної дисципліни, упорядкування мережі бюджетних установ, що фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, - розповідає Степан Скибиляк. -  Тепер постійно моніторимо ситуацію і бачимо, що всі плани зриваються. 

Скибиляк2
Скибиляк2

У 2018 році, за його даними, знову-таки декларується значна незабезпеченість коштами на виплату зарплати працівникам бюджетної сфери. Загалом бракує 458,4 млн грн, зокрема на установи освіти – 177 млн грн, охорони здоров’я – 229,7 млн грн, культури – 28,1 млн грн, соціального захисту – 14,2 млн грн, фізичної культури – 1,8 млн грн, молодіжної політики – 0,7 млн грн, а також органах місцевого самоврядування – 6,9 млн грн.

- Ми зробили обрахунки із врахуванням проведення заходів із оптимізації освітньої мережі, штатної чисельності, зменшення граничного відсотку надбавки за престижність праці тощо, - пояснює він. – І виявилося, що у нас навіть виникає економія значної суми коштів. Але ніхто на місцях не робить нічого, аби цим скористатися.

[embed]https://youtu.be/KaoY8D4WlBg[/embed]

Якщо ж на місцях хочуть і надалі утримувати «зайві» лікарні та школи, то можуть це робити власним коштом. Тим паче, ресурси у місцевих бюджетах є, стверджує Степан Скибиляк.

[embed]https://youtu.be/MNaJCkZsc-k[/embed]

Виходячи із вищевказаного, Степан Скибиляк просив зобов’язати районні держадміністрації і рекомендувати виконавчим комітетам Бережанської, Кременецької, Тернопільської, Чортківської міських рад, а також радам об’єднаних територіальних громад при затвердженні рішень про місцеві бюджети і внесенні змін до них суворо дотримуватися бюджетного законодавства із врахуванням висновків облдержадміністрації щодо перевірки таких рішень. Окрім того, їм слід негайно привести наповнюваність класів до нормативів, визначених Формулою розподілу освітньої субвенції, та із врахуванням обсягу цільового фінансового ресурсу. Окрім того, під час колегії ОДА піднімали низку гострих питань – читайте ТУТ і ТУТ.

Скибиляк1
Скибиляк1

Довідка. До загального фонду місцевих бюджетів за 2017 рік надійшло 3195 млн грн власних доходів. Початковий план перевиконали на 28,9%, уточнений – на 7,5%. Приріст надходжень до загального фонду щодо показника за 2016 рік склав 951,3 млн грн. Протягом року заборгованість суб’єктів господарювання зі сплати податків і зборів до місцевих бюджетів зменшилася на 80,7 млн грн і становила 76,2 млн грн, проте залишається значною у Тернополі – 43,9 млн грн, Тернопільському – 5,2 млн грн, Теребовлянському – 3,8 млн  грн, Гусятинському районі – 3,3 млн грн.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео