Орест Сарматський

Молоко з картоплі – продукт, який може врятувати планету (Агроновини)

2001 (Copy)

Деякі люди не п’ють коров’яче молоко через алергію, інші – через відмову від вживання продуктів тваринного походження. Завдяки таким споживацьким тенденціям у світі розвивається ринок рослинного молока. Ви вже чули, і, може, куштували молоко з мигдалю чи вівса, але молоко з картоплі – навряд, адже це новий продукт, який ще не присутній на ринку України. Картопляне молоко – це ідея від шведської компанії Dug.

Виробник нового рослинного молока запевняє, що виготовлення такого продукту завдає набагато менше шкоди планеті, ніж виробництво тваринного чи рослинного молока з інших продуктів. До його складу входить небагато картоплі, що робить продукт екологічнішим за молоко з сої, мигдалю, вівса та ін.

- У порівнянні з мигдалем, для вирощування картоплі потрібно набагато менше води. Насправді в 56 разів менше. Використання більш економних продуктів, таких як картопля, допомагає заощаджувати воду. Виробництво картоплі насправді вдвічі ефективніше, ніж вирощування вівса з точки зору землекористування, – зазначають в компанії.

До складу класичного картопляного молока входить вода, картопля (6 %), мальтодекстрин, білок гороху, волокно цикорію, ріпакова олія, фруктоза, сахароза, регулятор кислотності (дво- та мононатрієвий фосфат), карбонат кальцію, емульгатор (лецитин соняшнику), натуральний аромат, Вітаміни (D, рибофлавін, В12, фолієва кислота). Крім класичного до лінійки продуктів Dug також входить картопляне молоко DUG BARISTA та DUG UNSWEETENED (без підсолоджувачів).

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Майже 5 тис. паїв продали українці

2101 (Copy)
2101 (Copy)

З моменту відкриття ринку землі (на початку липня) в Україні було продано 4987 ділянок сільськогосподарського призначення. Такі дані у регулярному звіті опублікувало Міністерство аграрної політики та продовольства. Дозволи проводити угоди з купівлі земельних ділянок отримало вже 4473 нотаріуси. Ще 17 заяв від юристів перебуває на розгляді, а 592 у доступі до Державного земельного кадастру відмовили. Варто зазначити, що площі земельних паїв, а також вартість оренди та ціна одного гектара варіюється, залежно від регіону. Найбільші площі паїв у східних та південних областях. Так, середній розмір ділянки в Луганській області становить 8,8 гектара, в Запорізькій – 7,2, а в Миколаївській – 6,9. Найменші наділи на заході. Середня площа паю в Івано-Франківській області – 1,1 гектара, а в Чернівецькій та Закарпатській – 1,4 гектара. Зараз найвища нормативна оцінка земель у Черкаській та Харківській області – більш ніж 32 тис. грн за гектар. Нижче цієї ціни землю продавати заборонено. Найдешевше ділянку можна придбати у Житомирській, Львівській, Волинській та Рівненській областях. Там нормативна вартість гектара нижча за 22 тис. гривень.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео