«Морське Око»: наймістичніше озеро України (фото, відео)

Синевир-instagram.comchaban-12

Україна багата неймовірно красивими й містичними місцями. Одним із таких є озеро Синевир - місце, яке має відвідати кожен.

Синевир, або як його ще називають Морське Око, - це найбільше озеро Українських Карпат. Площа його поверхні становить 0,04-0,07 км², що дорівнює 4-7 гектарам. Середня глибина озера - 8-10 метрів, тоді як максимальна досягає відмітки у 24 метри. Уся ця краса знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря в Міжгірському районі Закарпатської області, в гірському масиві Внутрішні Ґорґани та входить до складу Національного природного парку «Синевир».

Виникло озеро понад 10 тисяч років тому в результаті потужного землетрусу. Зсув кам'янистих порід утворив греблю та повністю перегородив долину, яка швидко заповнилася водою з трьох гірських струмків.

Сьогодні Синевир - чи не найпопулярніше місце серед туристів не лише з України, але й з інших країн світу. Вабить їх не лише оспівана природа гір у поєднанні з водною величчю, але й багато містики, яким озеро оповите століттями.

Легенди, які розповідають про Синевир, назбирається з десяток, а то й більше. Найбільше про його створення та зв'язок з потойбічним.

Місцеві жителі вірять, що озеро утворилося від сліз Синь - доньки графа, який наказав вбити її коханого - простого пастуха Вира. Так виникло не лише озеро, але і його назва Синьвир, що з часом перейшла у Синевир.

 

Окрім цього люди вірять, що Синевир не має дна, завдяки чому нирнувши тут, можна винирнути аж на іншому боці планети - десь у США.

Ще однією загадкою є острів, який то з'являється, то зникає посеред озера. Науковці впевнені, що люди говорять про великий камінь, який з висоти пташиного польоту схожий на зіницю ока. Власне через нього Синевир ще називають «Морським Оком».

Важко в це повірити, але Синевир має своє «Лохнеське чудовище». Кілька туристів стверджували, що під час нічних посиденьок біля озера бачили незвичну істоту, схожу на гігантську черепаху. Вони навіть її сфотографували, проте зображення не чітке, аби когось можна було розгледіти.

Також майже всі туристи, які побували на березі озера, розповідали про дивні відчуття і враження того, ніби за ними хтось спостерігає.

З Тернополя до озера добратися не так вже й просто. Спочатку рейсовим автобусом або поїздом потрібно доїхати до Івано-Франківська, звідти маршрутним автобусом до Міжгір'я. Там місцеві жителі невеликими групами возять туристів до самого озера Синевир. З усіма пересадками дорога триватиме не менш ніж сім годин.

sinevir_3
sinevir_3

ozero-Sinevir-v-Zakarpate-Zapadnaya-Ukraina
ozero-Sinevir-v-Zakarpate-Zapadnaya-Ukraina

ozero-sinevir
ozero-sinevir

ozero sunevur vud zverxy
ozero sunevur vud zverxy

2015-06-27-13-52-030-Tur-po-Zakarpatyu
2015-06-27-13-52-030-Tur-po-Zakarpatyu

19
19

Фото та відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео