«Ми втратили тисячі людей через дурний закон» - Борис Тодуров у Тернополі (відео)

Про перспективи трансплантації органів в Україні, окрім іншого, йшлося під час візиту у Тернопіль професора, директора ДУ «Інститут серця МОЗ України» Бориса Тодурова.

Нагадаємо, сьогодні, 5 жовтня, у нашому місті дві бригади столичних медиків консультували пацієнтів. Вони обстежували як дорослих, так і дітей, які мають проблеми з серцем. Знаний в усьому світі кардіохірург також оглянув кардіологічне відділення Університетської лікарні і особисто оглянув реконструкцію, що триває у приміщенні майбутнього кардіоцентру.

В Україні досі діє недолугий закон, ухвалений у 1999 році

Відбулася і прес-конференція Бориса Тодурова (читайте про це ТУТприм.). Звісно ж, тернопільські журналісти нагадали гостю про його нещодавню заяву – з приводу використання його власних органів для трансплантації іншим людям (запис є на сторінці Бориса Тодурова у соціальній мережі «Фейсбук» - прим.).

unnamed-24
unnamed-24

- У Білорусі прийняли закон про презумпцію згоди на трансплантацію органів, - розповідає медик. – Тобто, якщо ви при житті не зробили офіційної заяви про відмову від трансплантації, ваші органи після смерті можуть використати для порятунку інших людей. І права людини в цьому випадку не порушені.

Завдяки цьому в Білорусі уже закрили більшість діалізних центрів, продовжує пан Тодуров. Натомість в Україні на підтримку 5 тисяч людей, у яких відмовили нирки, витрачають сотні мільйонів доларів.

unnamed-23
unnamed-23

- Білоруси лише чесно порахували і підбили свої витрати, - додає Борис Тодуров. – А тоді відразу ухвалили правильний закон про трансплантацію. Прізвища тих, хто із різних причин не дозволяє трансплантувати свої органи, вносять у спеціальний реєстр МОЗ Білорусі. У них, звісно, ніколи нічого не візьмуть.

Натомість в Україні досі діє закон, ухвалений у 1999 році. У ньому вказано, що дозвіл на донорство після смерті людини може дати лише близький родич, який проживав із ним разом. Тобто навіть мати не може дати дозвіл на виїмку органів дитини, якщо вони прописані за різними адресами. Борис Тодуров вважає це абсурдом.

unnamed-25
unnamed-25

- Через цей дурний закон ми вже втратили можливість врятувати тисячі людей, - додає він. – І як не намагаємося внести розумні зміни у той документ, нам це не вдається. Більше того, виходять на трибуну нардепи і починають лякати: «У країні – війна. Дай зараз волю, ви будемо відрами на полі бою вирізати органи у загиблих. Вивозити за кордон і продавати органи…». Тоді я кажу: «А чому ви у нас про це не запитаєте?». Ані серце, ані нирки, ані легені поза організмом людини довше 4 годин не живуть! Отже, за кордон – не вивезеш.

Розуміння із боку керівництва Міністерства поки що немає

До кожної легальної операції із пересадки органів задіяні 30-40 фахівців. Це неможливо втримати у таємниці чи зробити «по-кримінальному», наголошує фахівець.

unnamed-26
unnamed-26

- У Білорусі за останні 5 років кількість трансплантацій зросла у 40 разів, продовжує фахівець. – І жодного (!) кримінального провадження відтоді не відкрили. Як тільки щез дефіцит органів, відпала необхідність робити це незаконно. Ніхто із лікарів не буде порушувати закон, жертвуючи своєю репутацією і кар’єрою.

Чому в Україні не підуть тим же шляхом? У цьому Борис Тодуров вбачає кілька причин. Зокрема і те, що у населення немає довіри до медицини. Саме над цим він і радить усім фахівцям нині працювати.

[embed]https://youtu.be/DJdm41jsMak[/embed]

Аби добитися просування змін до закону, Борис Тодуров запрошував в «Інститут серця МОЗ України» керівників медичної галузі нашої держави. Їх познайомили із двома пацієнтами Проте розуміння із їхнього боку він поки що не дочекався.

[embed]https://youtu.be/RMw4wrn5ZY0[/embed]

До речі, завдяки благодійному фонду, який створив Борис Тодуров, усі діти-пацієнти із Тернопільщини отримають безкоштовну допомогу в «Інституті серця МОЗ України». Натомість дорослим доведеться доплатити за витратні матеріали і деякі медикаменти.

Фото і відео автора, а також зі сторінки Бориса Тодурова у «Фейсбук»

Довідка. Борис Тодуров – кардіохірург, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України. Перший, хто здійснив трансплантацію серця на теренах України. За 27 років хірургічної практики виконав понад 5000 операцій.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео