Соломія Шалай

Миття посуду у стилі еко: копійчані альтернативи для тернополян

IMG_9245

Дбати про довкілля і своє здоров’я набагато простіше, аніж здається на перший погляд. Можна розпочати з ревізії шафки з побутовою хімією. Впевнена, там знайдеться і рідина для посуду, крапля якої відмиє 50 тарілок, і порошок для чищення посуду «з ефектом соди». Найчастіше такі помічники складаються з не зовсім безпечних складників та запаковані у пластикову тару. Саме тоді на допомогу приходять натуральні аналоги, які впораються з брудним посудом не гірше, ніж розрекламовані засоби.

Минулого тижня ми розповідали вам про екологічні альтернативи губок, кухонних ганчірок та пластикових щіток для миття посуду. Якщо ви вже викинули свою поролонову губку і підібрали менш шкідливий для довкілля варіант, то залишилося визначитися із засобом для миття.

У кожній тернопільській квартирі обов’язково знайдеться пляшка рідини для миття посуду та порошок для чищення. Втім не кожен замислюється про вплив цих засобів на здоров’я. На щойно вимитій тарілці, яка аж скрипить від чистоти, все одно є залишки засобу для миття посуду. Згідно з рекомендаціями, змити його можна, прополоскавши у проточній воді 20-40 секунд кожну тарілку. Але так робить не кожен. Як і не кожен миє посуд в гумових рукавицях, як того вимагають інструкції до всієї побутової хімії. А чим гарячіша вода, тим більше випарів невідомих речовин під час миття посуду чи прибирання вдихаємо ми і наші рідні.

Завжди можна знайти альтернативи. З брудом чи нальотом деякі народні засоби впораються навіть краще, аніж засоби з категорії мас-маркету.

Позбутися жиру та залишків їжі на посуді допоможе звичайний гірчичний порошок. Змиває бруд, не шкодить шкірі рук та приємно пахне. Наберіть щіточкою чи ганчіркою дрібку порошку та мийте посуд, як зазвичай. Результатом будете приємно здивовані. Вартує така альтернатива від 8-10 гривень за пачку (100 г).

Gorchichnij_poroshok_pri_prostude_varianti_ispolzovaniya-_effektivnost
Gorchichnij_poroshok_pri_prostude_varianti_ispolzovaniya-_effektivnost

05024f69f3ae60
05024f69f3ae60

Харчова сода добре впорається з нальотом та обсмаленим на вогні посудом. Упаковки (400 г) за 10-12 гривень вистачить надовго. А поєднання соди та гірчичного порошку в рівних пропорціях стане відмінним засобом для миття посуду та чищення поверхні. Зберігати таку суміш можна у будь-якій ємності.

1561389789_w640_h640_soda-harchova-500g
1561389789_w640_h640_soda-harchova-500g

Ще одна помічниця на кухні – лимонна кислота. Вона допоможе позбутися накипу в чайниках і каструлях. Також її можна використовувати в якості порошку для чищення плям від напоїв чи фруктів на різних поверхнях (стільниці, плитці).

limonna-kislota
limonna-kislota

Також для миття посуду і поверхонь підійде універсальна мильна паста. Звичайне господарське мило потрібно натерти, додати гарячої води (100 г води на 100 г мила), збити в піну та додати 75 г кальцинованої соди. Якщо додати більше води, то отримаєте звичайнісінький мийний засіб копійчаної вартості, який допоможе вам позбутися звичної для усіх побутової хімії.

Koryst-hospodarskoho-myla-4
Koryst-hospodarskoho-myla-4

Більше про екологічні тренди та альтернативи у повсякденні читайте за посиланням.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео