На Бережанщині чоловік звів унікальний кулевидний будинок без фундаменту (фото)

original-3138334146

Павло Банніков за рік збудував двоповерховий дім-напівкулю. Незвичне житло умілець звів у селі Баранівка Бережанського району, що на Тернопільщині.

Місцеві називають хатину «НЛО», бо на вигляд наче перевернута тарілка. Майстер же запевняє, що сон у цьому приміщенні позитивно впливає на нервову та серцево-судинну системи. А все завдяки унікальній системі обігріву, пише visnyk.lutsk.ua.

По кутах хати – негативна енергія

Як розказує тернополянин про своє дітище, основна ідея будинку – як з нічого швидко та якісно побудувати житло. Місцину, де планував звести хату, вибирав ретельно. Павло Іванович спеціальними приладами вимірював позитивну енергетику: де було її найбільше, там і вирішив поставити житло. Кулевидну форму вподобав, аби уникнути кутів. На переконання чоловіка, в кутах традиційних будинків збирається негативна енергія, яка постійно «давить» на людину. Бережанський майстер переконує, що в його домі приємно не тільки відпочивати – він ще й лікує.

– В хаті все овальної форми. Моя оселя зручна навіть з погляду безпеки. Зайдете у традиційну хату – холодно, а в моїй відчувається позитивна енергія. Тут присутній дух, як у церкві, – захоплено розповідає Павло Банніков.

У центрі хатини змурована глиняна пічка. На ній господарі готують їжу, нею ж обігрівають будинок. Такі печі мурували ще до нашої ери арійці. Полум’я в них горить зверху, а не знизу, як у інших печей.

Мурована “арійська піч”

– Сусід за минулу зиму втричі більше дров спалив, як я. Але в моїй хаті було ще тепліше. Бувало таке, що двері навстіж лишав. А влітку навпаки – прохолодно, – каже Банніков. – Якщо спалити кошик дров, то на другий день можна не топити – жарко, як у лазні.

Дружина Павла Івановича пані Оксана розповідає, що коли готує в печі – в хаті жодних запахів. Усе продумано до дрібниць!

Хіба, коли мию дерев’яні сходи, у повітрі витає приємний аромат модрини, – каже дружина майстра.

Меблі з підігрівом

На хаті з двох боків – два величезних шестигранних вікна. Й одне невеличке віконце зверху. Зовні будинок покритий руберойдом. Стіни пан Павло утеплював тюками соломи. Підлогу вистелив дубовими полінами, засипав їх глиною. Поверх виложив тирсоплити.

– По такій підлозі взимку при морозах спокійно можна ходити босим, – ділиться Банніков. – Тут усі зручності – є туалет, ванна. Ліжко з глини вимурував. На перший погляд воно звичайне, а насправді – з «підігрівом». Дерев’яний стіл, шафа й диван – усе теж зробив сам. Є другий поверх, але поки не придумав, що там буде.

«Купол» пічки тримає тепло, як термос. Умілець уточнює, що газ після згорання дров не вилітає в трубу, а повертається назад і горить ще раз. По трубах тепло циркулює не лише по підлозі, а обігріває лежаки з глини та соломи.

– Тепле повітря тільки до пояса. Таким чином, м’яке тепло прогріває судини й немає «давки» на голову, – пояснює Павло Іванович.

Окрім того, що хата незвичної кулястої форми, стіни завтовшки лише 15 сантиметрів! А витримує й зимові морози, й літні бурі. Що цікаво, кулевидний будинок зведений практично без фундаменту. Коли Павло Банніков будував житло, він вирив дренажну канаву, а туди закинув мішки із цементом, трохи піску й вапна.

– Поступово до канави підливав воду, суміш тверділа, й утворилась брила, – розповідає про перші кроки будівництва.

Баннікови мають у райцентрі квартиру. Однак, кажуть, тут спокійніше. Неподалік великої хати-юрти – дві менші. В одній Павло Іванович облаштував парник – і тепер на всю зиму вирощує свіжі овочі. А в іншій хоче зробити спортзал, бо головне для нього – здоров’я.

Катерина ЛОЗИЦЬКА

Вибір читачів за тиждень

Відео