Ростислав Фук

 На фасаді тернопільської школи досі висить радянський барельєф (відео)

Директор школи каже, для демонтажу такої кам’яної плити необхідна спеціальна техніка та експерти з допуском до висотних робіт

«Мир, дружба і радянські піонери». Саме такий барельєф досі зустрічає тернопільських школярів. Це головний вхід до одинадцятої школи. Історія навчального закладу розпочалась ще у 1962. Саме тоді за рішенням виконавчого комітету Тернопільської міськради, школі надали  це приміщення, пише Т1.

Наша школа була однією з перших новобудов на масиві «Сонячний» і при здачі будівлі в експлуатацію був створений барельєф «Вчитись, вчитись, вчитись». Якоїсь особливої історії немає. Це радянські часи, тоді такого роду барельєфи були актуальними і це було вимогою тогочасного суспільства, — відзначає директор тернопільської загальноосвітньої школи № 11 Тарас Бурденюк.

Ще у 2021 році ставши директором, чоловік порушив питання про зняття цієї бетонної вивіски, втім через брак коштів задумане не вдавалось втілити в реальність. Минулого року за рішенням комісії міської ради вирішили провести демонтаж радянської символіки на фасаді школи.

Радянській символіці не місце на стінах сучасного закладу освіти. Але цей барельєф належить до складу основних засобів установи. Для його списання потрібен дозвіл від засновника і фонду державного та комунального майна. Ми такі дозволи отримали, тому демонтаж – це суто технічне питання, — пояснює Тарас Бурденюк.

Директор каже, для демонтажу такої кам’яної плити необхідна спеціальна техніка та експерти з допуском до висотних робіт.

Робітники і техніка будуть в нашому розпорядженні при реалізації громадського бюджету закладу Наша школа виграла великий громадський бюджет. Реалізація цього бюджету запланована на канікулярний період і під час реалізації ми плануємо демонтувати цей барельєф, — відзначає директор школи.

Тож зараз школа очікує фінансування в рамках громадського бюджету, аби провести демонтаж та зробити реконструкцію фасаду школи.

Читайте також: У селі під Тернополем реконструюють радянський пам'ятник 

Фото Миколи Василечка, відео Т1

Вибір читачів за тиждень

Відео