Олеся Поліщук

На ринках Тернополя можна придбати «чорне золото» Карпат

210800971_1015925195882894_1608154947876719763_n

На ринках Тернополя вже почали торгувати ягодами чорниці, яку ще називають «чорним золотом» Карпат.

Щоправда, ті, які продавали сьогодні на продуктовому базарі по вул. Шептицького, за словами продавців, були зібрані у бродівських лісах. Однак траплялися й привезені з Косівщини.

І за ті, і за інші правили одну ціну – 60 гривень за літр.

На Рівненщині та Волині заготівельники та перекупники приймають у населення чорниці за ціною від 40 до 55 грн за кілограм. Для одного кілограму треба назбирати півтора літра чорниць.

Зазвичай, чорниця росте на галявинах у хвойних і мішаних лісах. Цвіте у квітні-травні, плоди достигають у липні. Поширена на Поліссі, у Карпатах, зрідка, у північному Лісостепу.

Це харчова, медоносна, лікарська, фарбувальна рослина. Ягоди чорниці вживають свіжими, перетертими з цукром, у суміші з молоком і вершками. З чорниць готують соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад. А також з них готують вино, наливки і настоянки. 

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео