Оксана Бучко

На що вистачає коштів медичним закладам на Тернопільщині після другого етапу реформи

unnamed (3)

Скорочення працівників та нестача грошей навіть на мінімальну зарплату – ось такі наслідки другого етапу медичної реформи отримали у Коропецькій лікарні в Тернопільській області. Там уклали договір з НСЗУ згідно з усіма вимогами й отримали біля 42-ох тисяч гривень у порівнянні із 2 млн 7 тис. грн, які отримували раніше. Тобто на місяць на усі послуги мають лише 3562 тис. грн.

Про це розповів керівник закладу журналістам 5-го каналу, йдеться у групі «Коропець-Інфо».

- У нас є денний стаціонар та стоматологія. Обслуговуємо пацієнтів із Коропця та довколишніх сіл. Громада готова оплачувати комунальні послуги, - говорить керівник закладу. -  Але все одно, на що вистачить отриманих від НСЗУ коштів? На оплату працівникам їх буде недостатньо. Та навіть на анестезію грошей не буде.

Також медики закладу, які залишились на роботі, скаржаться, що не отримують заробітної плати уже півтора місяця.

Окрім того, фінансуванням не задоволені у «Тернопільському регіональному фтизіопульмонологічному центрі», де лікують хворих на туберкульоз, йдеться на vz.kiev.ua.

- Загальна вартість всіх законтрактованих договорів складає 13 млн 797 тис. грн, - зауважує директор-головний лікар закладу Вадим Рудик. - Це означає, що з початку квітня та до завершення календарного року ми маємо від НСЗУ отримати цю суму, але вона є недостатньою – я взагалі не впевнений, що її вистачить хоча б на виплату заробітної плати працівникам. Це всього лише 36% від запланованих на утримання Центру коштів, і це далеко не ті гроші, які ми отримували торік чи, скажімо, у першому кварталі нинішнього року. З огляду на ситуацію, ми змушені були звернутися до обласної ради й нам додатково з обласного бюджету виділили ще 5 млн 782 тис. грн, але і цих коштів вистачить усього на три місяці тільки для виплати заробітної плати. А як бути з коштами на харчування, ліки для пацієнтів, утримання закладу? Нині на ці видатки – нуль! Місяць-півтора, я думаю, протримаємося, а що далі?

Загалом, на Тернопільщині в рамках Програми медичних гарантій отримали 133,4 млн грн, повідомили під час онлайн-пресконференції керівництва НСЗУ. Це 51 заклад, що за Програмою медичних гарантій отримає протягом року 1,27 млрд грн протягом року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео