Ростислав Фук

На старовинній ратуші на Тернопільщині запрацював годинник (фото)

Перший годинник на ратуші з’явився тоді, коли й сама будівля, — на початку 20 століття

Роботу годинника, встановленого на міській ратуші, відновили в Теребовлі. Тепер щогодини тут б’ють куранти, а о 12:00 звучить мелодія Державного Гімну, Про це розповів директор Теребовлянського туристично-інформаційного центру Микола Августович, пише Суспільне.

За його словами, часомір зламався перед початком повномасштабного вторгнення. Майже два роки з вежі Теребовлянської ратуші було чути лише звук повітряної тривоги.

Чоловік, який повинен був відповідати за цей годинник, разом з сім’єю виїхав за кордон. Зараз нам вдалося з ним зв’язатися. Після коротких перемовин домоглися, щоб нам повернули плату. Приїхав майстер зі Львова і все встановив, – каже Микола Августович.

Микола Августович

Жителі Теребовлі задоволені оновленням.

Це навіть за прикметою добре, коли годинник йде постійно. То хай відновлюють, нічого проти не маю, — сказала місцева жителька Олена Пономаренко.

Ратуша в Теребовлі

Добре, тому що людям тепер зручно орієнтуватися, котра година. Стало трішки по-інакшому в нашому містечку, бо зараз дуже сумні часи, — говорить місцева жителька Богданна Костильнюк.

Годинник розташований на вежі ратуші. Вона є однією з туристичних локацій міста. Тут оформили оглядовий майданчик, з якого видно краєвиди Теребовлі. Перший годинник на ратуші з’явився тоді, коли й сама будівля, — на початку 20 століття. Уже в першій версії вежі, збудованій за часів Австро-Угорської імперії, був годинник. Під час Першої світової війни всю вежу і годинник зруйнували. Згодом її відбудували вже поляки.

Вигляд з вежі ратуші

Сучасний годинник встановили тут на початку літа 2021 року. Його механізм — комбінований.

Є, скажімо так, механічне «металеве серце», яке призводить до всіх обертів. І є електричний «мозок». Годинник — автономний: сам змінює години, за необхідності вмикає собі під світку, – каже директор.

Механізм годинника на Теребовлянській ратуші

У разі відключення електроенергії механізм не працюватиме. Скільки грошей виділили на його ремонт, Микола Августович не повідомив.

Фото Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео