Віра Олександрович

На Тернопіллі свідоцтва про народження дитини у пологових вже отримали тисячі породіль

unnamed (27)

Роком реформ охрестили минулий - 2016-й рік в обласному управлінні юстиції.

Про підсумки роботи і нововведення начальник Головного територіального управління юстиції в області Едуард Кольцов прозвітував сьогодні, 6 березня.

Істотний крок - Бюро правової допомоги

  • Відбулася децентралізація, - каже він. - Тож повноваження у сфері реєстрацій передали місцевим органам влади і нотаріусам. Функції реєстратора в області передали 21-му центру надання адміністративних послуг, 17-ти районним державним адміністраціям, 4-м міським радам, 5-ти акредитованим суб’єктам, 18-ти міським, сільським, селищним радам, а також - 134 нотаріусам.

У червні минулого року припинили діяльність усі 14 районних, міськрайонних і міжрайонних управлінь юстиції в області. Штат працівників системи скоротили удвічі.

  • За рахунок економії коштів створили дуже важливий соціальний проект - Бюро правової допомоги, - додає Едуард Кольцов. - Вони забезпечують гарантований безкоштовний адвокатський захист усім затриманим у кримінальних справах, а також право на захисника у цивільних та адміністративних судових спорах.

На Тернопільщині із 1 вересня минулого року такі Бюро працюють у кожному районному центрі. Серед основних досягнень, на думку посадовця, - запуск у Тернополі пілотного проекту «Шлюб за годину», а також можливість зареєструвати новонародженого просто у пологовому будинку. Уже 18 таких закладів в області мають фронт-офіси Мін’юсту.

Запустили проект «Он-лайн будинок юстиції»

  • За минулий рік цією послугою скористалися понад 2 тисячі 100 молодих мам, - каже пан Кольцов. – Фактично, це – 38% від загальної кількості породіль. За два місяці 2-17-го цифра доходить до 60%. Адже ми працюємо у тому напрямку, щоб досягнути майже 100% видачі свідоцтв про народження дитини просто у пологових будинках, щоб молоді мами не витрачали час на бюрократичні процедури.

До речі, у Тернополі – на додачу батьки можуть оформити у пологовому і реєстрацію дитини. Окрім того, багато послуг жителі Тернопілля тепер можуть отримати в електронному вигляді.

  • Із 23 лютого цього року у Мін’юсті репрезентували проект «Он-лайн будинок юстиції», - уточнює пан Кольцов. - Віднині послугами із повторного отримання документів у сфері реєстрації актів цивільного стану, а також реєстрації та ліквідації фізичної особи-підприємця зможуть скористатися усі громадяни.

Також он-лайн усі охочі можуть оформити громадські організації чи засоби масової інформації, а також отримати електронний цифровий підпис. Але це – ще не всі нововведення Мін’юсту.

- Для того, щоб людина могла контролювати своє нерухоме майно, їй пропонують послугу «СМС-маяк», - пояснює Едуард Кольцов. – І коли будь-хто буде проводити якісь дії із приватною нерухомістю без вашого відома, ви отримаєте СМС-повідомлення. Щоб ви могли вчасно зреагувати і повідомити відповідні служби, що хтось хоче вчинити незаконні дії із вашою нерухомістю.

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео