Тамара Коблик

На Тернопільщині погасили марку, присвячену молодшій сестрі Бандери (фото)

В оформленні конверта використано екслібрис заслуженого художника України Ярослава Стецька

Спецпогашення унікальної поштової марки та презентація значка, приурочених до 111-ї річниці від дня народження в’язня радянських концтаборів, жертви сталінського терору, молодшої сестри Степана Бандери Володимири, відбулися в Ягільниці, що на Чортківщині. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної ради.

Ягільницю для спецпогашення обрали не випадково. Із 1912-го по 1927-ий парохом у ній був чоловік рідної сестри Мирослави Бандери о. Володимир Антонович.

У парафіяльному будинку, де від травня по жовтень 1919-го мешкала Мирослава Бандера з дітьми, а від 1922-го впродовж п’яти років – Володимира Бандера, нині діє катехитична школа. У приміщенні школи, до якої колись ходила молодша сестра лідера ОУН, облаштований Ягільницький народний музей історії села.

Нагадаємо, що 2024-ий на Тернопільщині, згідно з рішенням сесії обласної ради, оголошений Роком родини Степана Бандери. У його рамках запланували презентувати 12 марок, присвячених родині Провідника ОУН.

Марка, приурочена Володимирі Бандері-Давидюк,  третя зі серії.  На ній – зображення молодшої сестри Степана Бандери на фоні червоно-чорного стяга.

На конверті – колаж зі світлин з архіву родини Бандер. На одній з них  Володимира після повернення з таборів у 1956-му з донькою Мирославою Гук, зятем та внуками Віктором і Галею.

На зворотному боці конверта – коротка біографія Володимири Бандери та пам’ятник Степану Бандері, встановлений у Чорткові в 2013-му.

В оформленні конверта також використано екслібрис заслуженого художника України  Ярослава Стецька. 

Спецпогашення марки та конверта відбулося спеціальним календарним штемпелем відділення поштового зв’язку села Ягільниця. В історії села така подія відбулася вперше.

Фото Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео