Ростислав Фук

На Тернопільщині вшанували пам’ять поета Левка Крупи (фото)

29 грудня минуло 80 років з Дня народження талановитого земляка 

Пам’ять уродженця Тернопільщини, поета, драматурга, журналіста, громадсько-політичного діяча, педагога Левка Крупи вшанували у селищі Велика Березовиця 29 грудня. Цього дня виповнилося 80 років із дня народження талановитого земляка. Про це повідомляє пресслужба Великоберезовицької громади. 

Левко Крупа також був народним депутатом України 1-го скликання, членом Національної спілки письменників України та лауреатом премії імені Братів Лепких.

Левко Миколайович дуже любив своє рідне село та свою рідну землю – Україну і все життя боровся за її незалежність. У дусі того ж патріотизму та любові до Батьківщини він виховував своїх дітей. Ми пишаємось що маємо такого славетного земляка та вірного сина своєї країни, – сказав селищний голова Великоберезовицької громади.

Захід розпочався з панахиди на могилі письменника, після чого у місцевому будинку культури провели вечір пам’яті. Вшанувати пам’ять Левка Крупи прийшли рідні та близькі, друзі, представники влади, священники та громадськість. Усі співали пісні, колядували, декламували вірші поета, ділилися спогадами. 

Левко Крупа дуже любив життя та Україну, згадує його донька – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри журналістики Тернопільського національного педуніверситету Наталія Дащенко.

Сьогодні 80 років, як народився мій тато – Левко Крупа, шкода що він прожив не 80, тому що своєю працьовитістю він би ще багато досягнув. Але я думаю, що напевно, Бог дав йому таку долю, аби він не бачив того, що відбувається зараз з Україною. Бо він завжди хотів, щоб ми нарешті звільнились від московського ярма, – каже вона.

Левко Крупа був надзвичайно працьовитою людиною.

Ранкові години він присвячував поезії, потім були господарські справи, а потім була основна робота. Найкращі риси, які ми з братом почерпнули від батька – це працьовитість та відвертість. Тому що він «не загортав в папірці» та не приховував незручні речі. Він любив правду та завжди зі всіма був відвертим, - пригадує Наталія Дащенко.

Левко Крупа народився у Великій Березовиці 29 грудня 1943 року, помер 28 грудня 2000 року. Тоді йому було 56 років. 

Фото пресслужби Великоберезовицької громади 

Вибір читачів за тиждень

Відео