Ростислав Фук

На Тернопільщині затримали екскомандира, який фігурує у справі про невдале викрадення російського літака

За словами речника СБУ, підозрюваний діяв попри заперечення проводити цю операцію без згоди відповідних державних органів

СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру військовослужбовцю, колишньому виконувачу обов’язків командира однієї із частин Сил спеціальних операцій Роману Червінському. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Як стало відомо Суспільному з власних джерел, затримали екскомандира в Тернопільській області. Нагадаємо, чоловіка активно розшукували у нашій області на вихідних. Про його розшук  оголосили працівники Чортківського районного відділу поліції 23 квітня.

Як свідчать матеріали слідства, самовільні дії Червінського призвели до ракетного обстрілу ворогом аеродрому «Канатове» у Кіровоградській області влітку 2022 року.

Підозру оголосили за частиною 5 статті 426-1 Кримінального кодексу України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень).

За матеріалами справи, підозрюваний разом зі спільниками самовільно вирішив провести так звану «спецоперацію» – заволодіти літаком повітряно-космічних сил рф. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

Ця «операція» проводилася попри заперечення СБУ та без згоди відповідних державних органів. У результаті ворог отримав дані про розміщення на аеродромі «Канатове» особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу зс рф обстріляти летовище.

СБУ і ГУР МО відразу висловили свої зауваження до такого плану, його не погодили інші державні органи. Адже спецоперація приховувала в собі багато ризиків. Але окремі люди вирішили діяти на власний розсуд… Хочу наголосити, що ніякі хитрощі не допоможуть уникнути відповідальності. На мою думку, негідник, дії якого призвели до смерті одного українського військового і поранення ще сімнадцяти, має понести заслужене покарання, – підкреслив Голова СБУ Василь Малюк.

Внаслідок ракетного удару загинув командир військової частини та отримали поранення 17 українських захисників. Також було повністю знищено 2 бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

Наразі розслідування триває. Вживаються комплексні заходи для притягнення усіх причетних до відповідальності.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео