Віра Олександрович

На Тернопільщині дозволили відкрито здійснювати звукозапис, фото- і відеофіксацію під час перевірок

Бабій

Контролюючим органам тепер можна відкрито здійснювати звукозапис, фото- і відеофіксацію, накопичувати і використовувати таку мультимедійну інформацію під час перевірок. Тож платники податків мають знати про такі новації, вважає в. о. начальника податкового відомства Тернопільщини Сергій Бабій.

Нещодавно він провів «гарячу лінію» про нововведення щодо сплати податків у 2022 році. У Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області для читачів «Терену» підібрали найцікавіші запитання і відповіді.

– Із 1 січня змінилися рахунки для сплати податків і зборів? Яких саме податків стосується таке оновлення? Що із ЄСВ? Де знайти нові рахунки?

– Так, із 1 січня військовий збір, податок на додану вартість (ПДВ), податок на прибуток (державної форми власності), акциз, екологічний податок і ренту необхідно сплачувати за новими реквізитами, а рахунки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування залишилися незмінними.

До речі, оновлені реквізити рахунків саме для зарахування надходжень окремих податків, що стовідсотково зараховуються до загального фонду Державного бюджету, відкриті на обласному рівні - по одному, а не для кожної громади, як це було у 2021 році.

Зауважу, нові рахунки для платників з Тернопільської області можна переглянути на сайті ГУ ДПС у Тернопільській області, у спеціальному розділі «Рахунки для сплати платежів».

- Що змінилося у проведенні податкових перевірок?

Законом від 30.11.2021 №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» до пп. 17.1.17, п. 20.1 Податкового кодексу України (ПКУ) внесли зміни щодо надання права платникам податків, а також контролюючим органам відкрито здійснювати звукозапис, фото-, відеофіксацію (відеозйомку), накопичувати та використовувати таку мультимедійну інформацію під час проведення перевірок.

Пп. 20.1.9 ПКУ, яким передбачено право контролюючих органів вимагати під час здійснення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки, доповнили словами: «з використанням інформації та документів щодо результатів такої інвентаризації за наслідками таких перевірок або під час наступних заходів податкового контролю».

Також змінами, що належать до п. 44.5 ПКУ, терміни відновлення втрачених документів при проведенні документальних перевірок з питань перевірки заявленого до відшкодування з бюджету та/або від’ємного значення податку на додану вартість, приводяться у відповідність до термінів проведення таких перевірок, а саме строки проведення зазначених перевірок не переносяться до дати відновлення та надання втрачених документів до перевірки.

Змінами, які внесли до п. 73.3 ПКУ, надали право контролюючим органам отримувати на відповідний запит інформацію (пояснення) від платника податків не лише за фактом виявленого правопорушення, а й з інших питань, пов’язаних з оподаткуванням, можливими порушеннями у господарській діяльності платника, здійснених операцій.

– Як зареєструвати касира для програмного РРО?

– Суб’єкт господарювання може проводити розрахункові операції на програмному РРО (ПРРО) самостійно або визначати уповноважених осіб (касирів). Особа може здійснювати розрахункові операції на ПРРО із використанням електронного підпису такої особи/електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстрували ПРРО, після внесення даних про сертифікати до Реєстру ПРРО за умови дійсності відповідного сертифіката відкритого ключа.

Розрахункові операції на ПРРО можуть проводити лише ті особи, сертифікати електронних підписів та/або печаток яких внесені до Реєстру щодо такого ПРРО. Дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, вносять до Реєстру ПРРО на підставі поданих суб’єктами господарювання в електронній формі повідомлень про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО за формою № 5-ПРРО. Таке повідомлення можна подати, використовуючи програмне забезпечення Електронного кабінету.

– Маю намір скористатися податковою амністією. Хочу задекларувати ті гроші, які отримував «в конверті». Однак боюся, що податкова потім «нагряне» з перевіркою на те підприємство, де я працював неофіційно...

– Оскільки у межах податкової амністії контролюючі органи не проводять податкову перевірку щодо джерела отримання декларантом його доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи, та відомості, що містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях і доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, відповідно, для роботодавців декларантів, які не повною мірою виконали функції податкового агента з утримання податків із зарплати, немає ризиків щодо проведення перевірок.

Довідка. Про інші новації, введені в дію із 1 січня 2022 року читайте ТУТ.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео