Віра Олександрович

На Тернопільщині хворі на рак можуть назавжди втратити надію на одужання

Онко1

В обласному онкологічному диспансері наразі зможуть надавати допомогу лише 15-20% хворих на рак від загальної їхньої кількості на Тернопільщині. 

Причина в тому, що єдиний у нашому краї апарат кобальтового опромінення «TERABALT-100» медики фактично були змушені відключити. Зауважимо, адміністрація комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» повідомила про ймовірне призупинення роботи «TERABALT-100» ще 20 серпня. Заяву про це просто на сесії озвучив голова обласної ради Віктор Овчарук. Із того часу, як виявилося, фінансові проблеми так і залишилися не розв’язаними.

Онко2
Онко2

На сайті обласної ради сьогодні, 8 вересня, опублікували чергову заяву очільника найвищого представницького органу Тернопільщини (цитуємо): «…Адміністрація комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» повідомила про вимушене обмеження кількості пацієнтів, яким будуть проводити променева терапію до 15-20% від загальної кількості. Можливість надання такого виду лікування для кожного пацієнта будуть розглядати консилярно на мультидисциплінарній комісії та вирішувати індивідуально, залежно від клінічної ситуації. Мова йде фактично про припинення надання цієї медичної послуги, адже відбулось призупинення роботи єдиного в області апарату кобальтового опромінення «TERABALT-100» у зв’язку із необхідністю невідкладної перезарядки обладнання новим джерелом іонізуючого випромінення…».  

Віктор Овчарук нагадав, що обласна рада неодноразово попереджала про необхідність надання коштів на рахунки онкодиспансеру для відновлення роботи апарату опромінення. Тим паче, адміністрація онкологічного диспансеру виготовила всі необхідні дозвільні документи і подана заявку на заміну джерела в Державну ядерну інспекцію. Ба більше, джерело замовили і воно готове до встановлення.

– Проте обласна державна адміністрація фактично заблокувала рішення обласної ради щодо внесення змін до обласного бюджету, – нагадує очільник. – Ціна такої позиції керівництва ОДА – людські життя та здоров’я. Нагадаємо вартість перезарядки обладнання новим джерелом іонізуючого випромінення – 9,5 млн грн. Майже половину цієї суми, а саме 4 млн грн, депутати обласної ради виділили під час внесення змін до обласного бюджету на пленарному засіданні 14-ї сесії обласної ради, що відбулося 6 липня. Із фірмою, що мала виконати відповідні роботи, була домовленість, що апарат кобальтового опромінення «TERABALT-100» запрацює вже після першого ж траншу. І він би надійшов на рахунки онкодиспансеру, якби керівництво ОДА не заблокувало виконання рішення сесії обласної ради.  

На жаль, додає Віктор Овчарук, керівництво ОДА своїми діями зробило все, щоб цього не сталося, тим самим наразивши на небезпеку, а то й на летальний фінал тисячі пацієнтів обласного онкодиспансеру.

Фото із відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео