Олеся Поліщук

На Тернопільщині хочуть покращити якість питної води, ухваливши цільову програму

a4d75127215f52c18ccd5844527298c4_XL-800x480

Обласна державна адміністрація розробила й направила на розгляд сесії Тернопільської обласної ради проєкт програми обласної програми «Питна вода Тернопілля» на 2021–2025 роки.

– Метою програми є забезпечення гарантованих Конституцією прав громадян на достатній життєвий рівень та екологічну безпеку шляхом забезпечення питною водою в необхідних обсягах і відповідно до встановлених нормативів щодо якості питної води, забезпечення розвитку і реконструкції систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення населених пунктів області, – йдеться в проєкті програми.

Основними завданнями програми є: будівництво та реконструкція водозабірних і каналізаційних споруд, водопровідних і очисних споруд, будівництво та впровадження станцій (установок) доочищення питної води із застосуванням новітніх матеріалів, технологій, обладнання, приладів та науково-дослідних і дослідно-конструкторських розробок, оснащення лабораторій контролю якості питної води та стічних вод сучасним контрольно-аналітичним обладнанням.

Прогнозований обсяг фінансування програми на 2021–2025 роки становить 381 450,0 тис. гривень, з яких у І етапі (2021–2023 роки) – 228 870,0 тис. гривень та у ІІ етапі (2024–2025 роки) – 152 580,0 тис. гривень.

Фінансування заходів програми пропонується здійснювати за рахунок коштів державного бюджету, обласного бюджету, бюджетів територіальних громад, небюджетних джерел.

У результаті виконання програми планується: упорядкувати зони санітарної охорони водозабору питного водопостачання вздовж річки Серет; реконструювати 3 підземні водозабори; капітально відремонтувати 2 резервуари чистої води; реконструювати каналізаційну насосну станцію; побудувати каналізаційну насосну станцію і напірний колектор для перекачування стоків; збудувати 2 артезіанські свердловини; здійснити будівництво/реконструкцію 15 каналізаційних очисних споруд; встановити 15 станцій (установок) доочищення питної води; реалізувати 32 проєкти з будівництва/реконструкції водопровідних і каналізаційних мереж; закупити обладнання для хіміко-бактеріологічних лабораторій питної води та лабораторій водовідведення; здійснити стратегічну екологічну оцінку для 5 документів державного планування, виконання яких передбачатиме реалізацію видів діяльності, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео