Віра Олександрович

На Тернопільщині люди власними силами взялися за створення унікального музею (фото)

Основне

Особливу толоку провели у Романівці (Теребовлянський_район) на Тернопільщині вчора, 7 грудня. Учасники акції вивозили сміття з будинку, що врешті має стати #Бібліоартмузеєм братів Бойчуків.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» повідомила Наталки Михно – письменниця, директорка бібліотек Теребовлянської громади (цитуємо): «Буду згадувати цей день допоки житиму... Мала нині толоку у селі Романівка... Знайшли... ці написи... і цю книгу часів до... України! Дякую, жителям Романівки за підтримку і волонтерську поміч!».

1
1

Нагадаємо, проект #Бібліоартмузею ініціювали у Теребовлянській княжій книгозбірні. Ідея була в тому, щоб відремонтувати а автентичному стилі часів кінця ХІХ ст. будівлю у с. Романівці за адресою: вул. Братів Бойчуків, 72.

2
2

Усі зусилля – для того, аби створити у хатині нову мистецько-культурну локацію. Ініціатори ставили перед собою високу мету – популяризацію спадщини наших земляків, художників-монументалістів, які заклали підвалини унікального культурно-мистецького явища в історії мистецтва у 1910-1930-х років (більше про бойчукізм читайте ТУТ).

Стартував проект «Бойчукізм: повернення до джерела» у кінці листопада. Наталка Михно про це написала так: «…Той день, що навчив: «Очам - страшно, а руки все зроблять!». Я дякую усім, хто переглянув відео про наш проект #Бібліоартмузею у Романівці і поширив + вподобав + підтримав! Дякую, що надихнули і зрозуміли!».

3
3

Команду проекту у складі 4-х представниць прекрасної статі підтримала ціла творчо-ініціативна група, до складу якої ввійшли як митці, так і староста с. Романівки. Втім, у них не все наразі складається так, як хотілося б. Адже керівництво району і громади поки що не проявило належної уваги до такого важливого проекту. Звісно ж, усе впирається в гроші. Спершу розгляд цього питання на сесії планували на 15 грудня, але згодом вирішили перенести на кінець січня. «Не думаю, що зможу заснути... – дізнавшись про цю невтішну новину, написала Наталка Михно. - Вже нині думаю, що не чекатиму на той грант! Не чекатиму! Ці хлопці, брати Бойчуки, із Романівки, варті нашої пам’яті про них!».

4
4

Чи підтримає влада ініціативу громадськості? «Терен» стежитиме за перебігом подій, адже пам'ять про Михайла Бойчука і його послідовників не має щезнути. Наразі це добре розуміють громадські активісти і волонтери, які розпочали роботи у майбутньому музеї власними силами і коштом.

5
5

Фото зі сторінки Наталки Михно у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео