Віра Олександрович

На Тернопільщині людям заборгували понад 32 мільйони гривень зарплати (фото)

Загальна сума заборгованості із виплати зарплати на Тернопільщині 1 жовтня становила 32,3 млн грн. Причому із початку 2019 року борг зріс у 2,4 раза.

Про це під час засідання колегії Тернопільської обласної держадміністрації (ОДА) розповіла директор обласного департаменту економічного розвитку і торгівлі Галина Воляник.

– Середньомісячна зарплата одного штатного працівника у січні-вересні цього року склала 8 047 гривень і зросла до відповідного періоду торік на 19,4%, – каже вона. – А індекс реальної зарплати склав 109,9 %.

За підсумками травня-липня, у 4-х районах: Козівському, Тернопільському, Підгаєцькому і Чортківському, а також у Чорткові і Тернополі зарплата перевищувала середню по області.

– Найменший розмір середньомісячної зарплати одного штатного працівника у IІ-му кварталі зафіксували у Зборівському (6 722 грн), Монастириському (6 712 грн) і Заліщицькому (6 424 грн) районах, – додає Галина Воляник. – Найнижчі темпи зростання середньомісячної номінальної зарплати зареєстрували у Бучацькому (на 13,1%), Монастириському (на 12,9%) і Теребовлянському (на 9,6%) районах.

При цьому загальна сума заборгованості із виплати зарплати на початку жовтня становила 32,3 млн грн і збільшилася, порівняно із початком року у 2,4 раза.

– Лише протягом вересня ця сума зросла на 6,2%, – визнає чиновниця. – Негативні зміни відбулися у 10 районах області. Найбільше – у Заліщицькому (у 9,8 раза), Кременецькому (у 7 разів), Тернопільському (у 6,4 раза), Збаразькому (у 5,9 раза) і Шумському (у 5,2 раза).

До речі, Галина Воляник також зауважила, що за 10 місяців інспектори праці виявили 27 суб’єктів господарської діяльності області, які мали заборгованість із виплати зарплати своїм 2 383 працівникам на загальну суму 24,7 млн грн. Наразі 3,3 млн грн повернули лише 617 працівникам. Решта – досі очікують. І вирішення цього питання часто неможливе без впливу Києва, точніше – столичного керівництва певних організацій.

Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео