Орест Сарматський

Як у церкві на Тернопільщині НКВС гранатою підірвало повстанців (фото)

Вражаюча історія про церкву у селі Зелена Бучацького району. 

Церква с. Зелена збудована і освячена на честь Різдва Богородиці у 1882 році.

DSC08175 (Copy)
DSC08175 (Copy)

- У роки війни вона була частково зруйнована. У 1944 році на горищі храму знайшли своє останнє пристановище воїни УПА, вихідці з села. Підірвали їх гранатою енкаведисти, пошкодивши при цьому церковний дах. Після цих жахливих подій святиню ніхто не відновлював, - розповідає настоятель храму, протоієрей, отець Богдан Дзюбанчин. – У часи комуністичної влади храм служив складом для мінеральних добрив. На початку 80-х років за наказом Бучацького райкому КПУ церкву зруйновано до фундаменту.

DSC08185 (Copy)
DSC08185 (Copy)

До визначних діячів с.Зелена належить отець В. Мельник. У 1923 році його висвятив митрополит А. Шептицький. З його ініціативи було створене товариство «Просвіта». Під його керівництвом проходило будівництво Народного дому. Поміж свою духовну діяльність він публікував художні твори під псевдонімом Василь Лімниченко (від річки Лімниця, що протікає попри с.Небилів, де народився Мельник). Епічні й драматичні твори В. Лімниченка є виявом християнських моральних засад о. Василя Мельника, які він проповідував своїм вірним і яких дотримувався сам як людина. Ці засади живили християнське світовідчуття громади.

DSC08186 (Copy)
DSC08186 (Copy)

У серпні 1989 року розпочали відбудову храму, а 21 вересня, в день храмового празника, вперше за півстоліття біля ще недобудованої святині було здійснене перше богослужіння.

Ця подія докорінно змінила життя мешканців села. До відновлення долучилися не тільки жителі села Зелена, але й діаспора, на кошти якої зроблено розпис.

DSC08190 (Copy)
DSC08190 (Copy)

- У 1990 році церкву, яка має таку непросту історію, було освячено. Першим настоятелем храму був протоієрей Василій Марчишак, - розповів протоієрей Богдан Дзюбанчин.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео