Віра Олександрович

На Тернопільщині пояснили, кому ще доведеться купити касові апарати

РРО

Бізнес на Тернопільщині вже використовує майже 4 300 касових апаратів. Причому лише у липні зареєстрували 242 одиниці, а це – показово.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

Із початку серпня суб’єкти господарювання з Тернопілля у своїй діяльності використовують 4 273 реєстратори розрахункових операцій, уточнюють у податковій. При цьому приватні підприємці, а це – 2 122 особи, застосовують у діяльності 2 769 РРО, а 487 юридичних осіб – 1 504. 

Що цікаво, лише упродовж липня зареєстрували 242 одиниці касової техніки, натомість анулювали реєстрацію 236 РРО.

Вважаємо за доречне нагадати, у яких випадках підприємці-платники єдиного податку II-IV груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формах при продажу товарів, наданні послуг, зобов’язані проводити їх через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або програмні РРО з роздрукуванням відповідних документів, кажуть у податковій. До 1 січня 2021 р. такі суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати РРО, незалежно від обраного виду діяльності, якщо вони перевищили в календарному році обсяг доходу понад 1 млн грн або ж здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Отже, із 1 січня 2021 р. до 1 квітня 2021 р. коло таких підприємців розширили. Зокрема, РРО або ПРРО будуть зобов’язані використовувати і ті підприємці-спрощенці, які реалізовують товари, надають послуги через мережу Інтернет; торгують ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; здійснюють роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД) або реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів.

Це ж стосується бізнесменів, які на спрощеній системі працюють у сфері готельного, ресторанного підприємництва, туризму тощо, додають у податковій.

Разом із тим, доцільно зауважити, що з 1 квітня 2021 р. не застосовують РРО чи ПРРО приватні підприємці-платники єдиного податку І-ї групи.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео