Віра Олександрович

На Тернопільщині шкодують гроші на «Агенцію регіонального розвитку» (фото)

Звіт про діяльність установи «Агенція регіонального розвитку в Тернопільській області» за 2018 рік заслухали та обговорили на сесії облради 17 грудня.

Що цікаво, виступ директора цієї структури Володимира Василевського зацікавив незначну частину депутатів. Ба більше, навіть керівники найвищого представницького органу Тернопілля засумнівалися у тому, що Агенція регіонального розвитку в Тернопільській області АРРТО потрібна і її працівникам варто платити зарплату.

Снимок_2
Снимок_2

Нагадаємо, створили «Агенцію регіонального розвитку у Тернопільській області» навесні 2017 р. На засіданні сесії 10 травня співзасновником цієї структури вирішила стати Тернопільська облрада. Основними напрямками діяльності Агенції тоді визначили кілька важливих речей: формування позитивного іміджу краю, підвищення його інвестиційної привабливості, розроблення і реалізацію проектів регіонального розвитку, залучення іноземних інвестиційних і кредитних ресурсів, міжнародної технічної допомоги для розвитку регіону тощо. Директором у червні 2018 р. призначили Володимира Василевського. Власне, він переміг за результатами конкурсного відбору кандидатів на дану посаду.

Варто зауважити, що пан Василевський має за плечима неабиякий досвід. Так, у 2003 році він здобув ступінь «магістра економіки» (спеціалізація «управління підприємствами і корпораціями») у ТНЕУ. У 2010-му проходив стажування у Китайсько-Європейській міжнародній бізнес-школі у Шанхаї, а протягом 2010-2011 рр. навчався у Києво-Могилянській бізнес-школі. Працював бізнес-аналітиком, інвестиційним і фінансовим радником ряду компаній, ментором Тернопільської бізнес-школи, має практичний досвід в галузі проектного менеджменту, значний досвід управлінської діяльності.

Снимок_3
Снимок_3

Я впевнена, що ми маємо вважати за честь, що такий фахівець керує Агенцією, наголошує депутатка Лариса Римар. – У нього є авторитет у бізнесових кругах, чимало корисних знайомств, що йдуть на користь області.

Втім, як виявилося, навіть голова обласної ради Віктор Овчарук не зовсім розумів, для чого взагалі існує Агенція. Через це очільник навіть зауважив про можливість її розпуску та економію коштів, які понад півтора року йдуть на зарплату працівникам структури.

В обласній адміністрації є Управління міжнародного співробітництва та фандрайзингу. Воно також займається залученням інвестицій, каже пан Овчарук. – Чи не дублюєте ви функцій? Крім того, у нас – понад сотню комунальних підприємств. В яке із них ви допомогли залучити кошти?  

Депутати1
Депутати1

Проте виявилося, що Агенція не так уже й багато коштів «тягне» із бюджету. Оскільки зарплата у держслужбовців – невисока, Володимир Василевський поскаржився на плинність кадрів і нестачу фахівців.

– Я можу назвати чимало проектів, які ми допомагали писати представникам громад з Тернопільщини, – каже він. – Окрім того, у нас є чимало домовленостей із бізнесовими партнерами, але багато такої інформації я озвучувати не можу, бо інвесторів крадуть! Так-так, людей, які хочуть вкласти кошти переманюють в інші регіони. Чимало справ тримаються лише тому, що інша сторона довіряє мені як перемовнику. Тобто спрацьовує лише мій особистий авторитет, моє слово.

Також фахівець озвучив дуже амбітну мрію, яку перед собою поставив.

– Реальний ефект від такої структури, як наша, можна отримати через 2 роки. Я вже працюю півтора року. Отже, залишилося небагато, – каже він. – Мій амбітний план – 10 тисяч нових робочих місць, створених на Тернопіллі. Цілком реальною є поява на наших теренах не менше 10-ти підприємств із чисельністю працівників від 500 до 1000 осіб.   

Депутати2
Депутати2

Наприклад, підприємство «Надія» у Козівському районі завдяки допомозі Агенції (їм фахівці знайшли партнерів за кордоном – прим.) вийшло на експортні ринки і створило 19 нових робочих місць. Назвав Володимир Василевський й інші приклади, зокрема інвестиційний парк у Чорткові, а також роботу над таким та іншими проектами у Тернополі. Нарікав лише на те, що структура могла б працювати набагато ефективніше, якби було більше працівників і фінансових можливостей.

– У Львівській області лише на маркетинговий план, те що ви називаєте «на повітря», передбачили 4 млн грн, – каже він. – І вони працюють! Ніхто навіть не сумнівається у вкладенні цих коштів.  

Врешті звіт Володимира Василевського таки взяли до відома, хоча у залі залишилися одиниці. Більшість депутатів, вочевидь, ця тема взагалі не зацікавила. Хоча інші питання політики ухвалювали радо (читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ).

Довідка. «Агенція регіонального розвитку в Тернопільській області» зареєстрована за адресою: вул. Грушевського, 8, каб. 710. Контактний номер телефону – (0352) 52-91-11.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео