Оксана Бучко

На Тернопільщині син-кривдник отримав обмежувальний припис суду

104102398_548605655819568_693094180105515665_n

Неодноразово жителька Тернопільщини зверталась до поліції із заявами про вчинення домашнього насильства. Кривдником щоразу був її рідний син, який перебуває на обліку правоохоронних органів, як «сімейний насильник». Допомогли вирішити ситуацію у Тернопільському центрі із надання правової безоплатної допомоги.

Клієнтка отримала правову допомогу, фахівець підготував документи та представляв інтереси у справі про винесення кривднику обмежувальних приписів. Працював над справою адвокат системи безоплатної правової допомоги Ярослав Дядик.

Базовим нормативно-правовим актом, що визначає засади запобігання та протидії домашньому насильству є Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Слід зазначити, що обмежувальні приписи, визначені в законі, не є заходом покарання особи, а є тимчасовими заходами, що виконують захисну та запобіжну функцію і направлені на попередження вчинення насильства та забезпечення першочергової безпеки потерпілих осіб.

Як би болісно не було для матері приймати таке рішення, однак задля безпеки жінки, вимогою, що ставилась у заяві була повна заборона будь-яким чином спілкуватися сину із матір’ю. Також з метою запобігання вчинення повторного домашнього насильства та усвідомлення необхідності зміни поведінки, була поставлена вимога направити кривдника для проходження відповідної корекційної програми.

Враховуючи право постраждалої особи на ефективний та невідкладний захист у всіх випадках домашнього насильства, недопущення повторного вчинення протиправних дій, суд заяву задовольнив та видав обмежувальний припис у вигляді заборони будь-яким чином спілкуватись кривднику з матір’ю та направити його на проходження програми для кривдників до Благодійного фонду «Карітас».

Які існують спеціальні заходи з протидії домашньому насильству?

Ст. 24 Закон України «Про запобігання та протидії домашньому насильству» визначено, що до спеціальних заходів з протидії домашньому насильству належать:

  • терміновий заборонний припис стосовно кривдника;
  • обмежувальний припис стосовно кривдника;
  • взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;
  • направлення кривдника для проходження програми для кривдників.

Хто має право звертатися до суду із заявою до про видачу обмежувального припису?

У відповідності до ст. 26 Закону, право звернутися до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника мають постраждала особа або представник.

Які права кривдника будуть обмежуватися згідно припису?

Обмежувальним приписом визначаються один чи декілька таких заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків:

  • заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;
  • усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;
  • обмеження спілкування з постраждалою дитиною;
  • заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;
  • заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;
  • заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Рішення про видачу обмежувального припису або про відмову у видачі обмежувального припису приймається на підставі оцінки ризиків. Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео