Дарія Шевченко

На Тернопільщині відбулось унікальне свято «Коза-фест» (відео)

Учора, 11 серпня, у смт Козова відбувся аграрно-мистецький фестиваль «Коза-фест». Головним атрибутом свята є домашня коза. Традиційно центральною вулицею міста проходив парад тварин, яких господарі одягли у яскравий одяг.

Одна із жителів селища поділилась кількома фактами про свою улюбленицю. Вона розповіла, що одягати козу допомагали дочка та внуки.

- Вона має маленькі вушка, гарно доїться. Зранку дає півтора літра молока, ввечері – літру, - розповідає мешканка.

Загалом участь у фестивалі взяли 33 кози. Згідно із правилами конкурсу, перемогу здобула та тварина, вбрання якої було найоригінальніше. Господарка її назвала «Червона шапочка».

Місцевий священик та за сумісництвом голова оргкомітету фестивалю Михайло Забанджала розповів, що підготовка до свята тривала кілька місяців.

- Готувалися кілька місяців. Кожного року в нас наради, після фестивалю ми робимо завжди певні підсумки, - сказав Михайло Забанджала.

Співорганізатор свята Володимир Ярема сказав, що цього року участь у фестивалі взяло більше кіз, ніж минулого.

-  Я дуже щасливий, що «Коза-фест» став таким дійсно «Коза-фестом», де кіз є більше, ніж вдосталь. У нашому параді брало участь понад 20 кіз. Крім того, є близько 10-ти кіз з двох ферм, - ділиться Володимир Ярема.

На свято завітав Новообраний депутат Верховної Ради України Іван Чайківський. Він зазначив, що такі фестивалі популяризують містечка та громади.

- Ви бачите, що сьогодні є великий інтерес до таких фестивалів. Тому що люди працюють і хочуть десь культурно відпочити. Водночас це є популяризація самого містечка, популяризація самої громади. І це дуже добре. Я думаю, що це вітається. Я вчетверте на цьому фестивалі і хочу сказати, що в цьому році надзвичайна кількість людей. Це свідчить про те, що все правильно робиться, організатори правильно ведуть політику і значить будуть тягнутися сюди, - зазначив Іван Чайківський.

Крім параду кіз, для присутніх була спланована розважальна програма. Дитячий театр «Дивосвіт» показав виставу, жителі могли скуштувати різні смаколики, покататись на каруселях та весело провести час. Мешканці поділились своїми враженнями про захід.

- На мою думку, цей фестиваль відіграє важливе значення для жителів селища Козови через те, що відбувається парад кіз, оскільки селище називається Козова. Тому, мені здається, що люди зближуються, стають ріднішими і під час цього фестивалю можна ще ближче познайомитись одне з одним. Можна подивитись концерт і для дітей різні розваги є, - розповідає Юлія.

- Я також не вперше на цьому фестивалі і кожного року масштаби збільшуються, дуже багато гостей до нас приїжджають з різних районів та областей. І взагалі мені тут дуже подобається, така радісна атмосфера, - ділиться Маряна.

Присутні мали змогу почути сучасні українські пісні у виконанні Ольги Монастирської, гурту «Фіра» та місцевих артистів.

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео