Віра Олександрович

На Тернопільщині вміють приймати рішення, якщо це комусь треба (фото)

Земля

Без курйозів не минає жодне засідання Тернопільської обласної ради. Тож останнє зібрання також не стало винятком.

Скажімо, за звернення щодо розпродажу землі політикам довелося голосувати аж тричі, поки все-таки не знайшлися необхідні голоси. Окрім того, депутати підтримали кілька звернень своїх колег із Волинської обласної ради. Не стримало навіть те, що подібні рішення вони вже і самі раніше ухвалювали.

Деревляний
Деревляний

Нагадаємо, на 4-му засіданні 2-ї сесії 18 серпня ухвалили майже 130-ти питань. Зокрема, обранці краян вимагали покращення фінансування медичної сфери. Необхідну кількість голосів набрали і звернення щодо відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії та визнання переселення з Польщі як депортації українців. Не минулося на засіданні і без звичайних робочих питань. Втім, одним із найцікавіших був пункт про розгляд петицій, адже тепер уже треба не 500 позитивних голосів краян, а 1000.

Президія
Президія

Підтримку отримали всі звернення, які спершу оформили у Волинській обласній раді: - «Про розгляд звернення депутатів Волинської обласної ради до Прем’єр-міністра України, Міністра молоді та спорту України, т. в. о Голови Національної служби здоров’я України щодо державного регулювання правових та економічних основ підтримки і розвитку спортивної медицини в Україні. «За» було 49 обранців жителів Тернопільщини; - «Про розгляд звернення депутатів Волинської обласної ради до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України та Міністра соціальної політики України щодо вжиття належних заходів з метою повної реалізації гарантованих Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пільг для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. «За» проголосували 47 наших депутатів; - «Про розгляд звернення депутатів Волинської обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, народних депутатів України від Волинської області щодо ліцензування у сфері професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти». Цю ідею на Тернопільщині підтримав 51 обранець; - «Про розгляд звернення Волинської обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення закриття стаціонарних поштових відділень «Укрпошти» у Волинській області». «За» цього разу у залі були 50 політиків.

Градовий
Градовий

Цікаво склалися обставили, коли дійшла черга питання «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо заборони розпродажу земель сільського призначення та проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з цього питання. Нагадаємо, цей документ вже пропонували депутатам до голосування, але необхідної кількості голосів на попередніх засіданнях він не отримав. Тепер із першого разу представлене Романом Морозом звернення підтримали 29 депутатів. Але цього було замало. Наступного разу до нього запропонував повернутися Василь Деревляний. Але 31-го голосу все одно не вистачило. Третього разу втрутився Василь Чашка. Врешті вийшло 37 «за». Вдоволені представники фракцій «Батьківщина» і «Свобода» не приховували радості.

Дячун
Дячун

Голосування за питання «Про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік» було ще кумеднішим. Адже стільки депутатів обласної ради заявили про «конфлікт інтересів при голосуванні (вони працюють у комунальних підприємствах – прим.), що у залі бракнуло кворуму. Цей пункт ніколи не зміг би зібрати необхідну кількість голосів.

- Нам бракує кворуму і сесія є неправочинною, хоча депутати присутні, - каже голова облради Михайло Головко. – У такому випадку закон нам дозволяє провести звичайне голосування. Вставте свої карточки!

Барна
Барна

Що цікаво, підтримали депутати того дня і пункт «Про звернення до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова щодо зволікання з розслідуванням, встановленням та притягненням до відповідальності осіб, винних у зриві спецоперації з затримання «вагнерівців». Щоправда, навіть депутати, як виявилося, не знали, яким вийшов текст після правок спеціальної редакційної комісії. В оригіналі ж звернення мало зовсім інший вигляд, стверджували його автори.

Юрик
Юрик

Необхідну кількість голосів отримало і звернення щодо недопущення проведення примусової вакцинації населення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19. Подав його свободівець Михайло Тимошик.

Фото з трансляції засідання на сайті Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео