Орест Сарматський

На Тернопільщині вшанували скульптора-загадку (фоторепортаж)

заставка

Мистецький проект «Під Зорею Пінзеля» презентовано у Бучачі.

У Бучачі, родинному місті одного із найзагадковіших європейських скульпторів XVIII століття Іоанна-Георга Пінзеля, презентували мистецький проект «Під Зорею Пінзеля».

- Презентацію проекту ми вирішили зробити в костелі Успіння Пресвятої Богородиці, де, за переказами, вінчався Пінзель, де хрестили його дітей. Там же зберігся іконостас, який зробив сам майстер. Покажемо і нове видання альбому про митця та фільм «Таїна Пінзеля - від Бучача до Лувру», виставку картин тернопільських митців, - розповів кореспонденту ТЕРЕНу куратор проекту, віце-президент Міжнародної торгової палати ICC UKRAINE Тарас Демкура.

z05
z05

Звертаючись до присутніх на мистецькій імпрезі, Тарас Демкура зазначив, що п’ять років тому він познайомився із Борисом Возницьким у Львівській галереї мистецтв,куди приїхав разом з дружиною Іриною та з Вірою Стецько. Фанатична любов до своєї справи пана Бориса, його розповіді про творчість Пінзеля та культуру і мистецтво взагалі, просто зачарували пана Тараса. Тож він прийняв тверде рішення підтримати створення україномовного видання альбому «Таїна Пінзеля» та документального фільму, які згодом були гідно представлені в Луврі поряд із виставкою робіт славетного майстра. Після Лувру разом із Вірою Стецько було роздано більше 800 альбомів в бібліотеки,музеї,школи, проведено понад 60 презентацій та конференцій,як в Україні так і в Мюнхені,Франції,Аргентині, популяризуючи творчість славетного митця. Родина Демкур видала друге(доповнене) видання альбому «Таїна Пінзеля» та разом з Івоною Лобан вирішила внести свій вклад у відновлення історичної справедливості та почати проводити щорічні Дні Пінзеля в рамках проекту «Під Зорею Пінзеля». Мета проекту - збереження  та популяризація мистецької спадщини Іоана Георгія Пінзеля – знаного українського скульптора середини XVIII століття, представника пізнього бароко і рококо.

Гості імпрези, а це – священики, голова облдержадміністрації Степан Барна, керівники району, історики, краєзнавці змогли ознайомитися із творами художників Тернопільщини, які показали свої роботи крізь призму їх бачення творчості Пінзеля. Мистецькі твори, які презентував голова обласної організації Національної спілки художників України Ігор Дорош, виконані за мотивами творчості великого скульптора, стануть основою пересувної експозиції, що доповнюватиметься та буде демонструватися в Україні і найбільших містах Європи.

Незабаром мистецький проект «Під Зорею Пінзеля» побачать і мешканці Тернополя.

z09
z09

z01
z01

z02
z02

z03
z03

z04
z04

z06
z06

z07
z07

z08
z08

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео