Дарія Шевченко

Свято як вдома: дітки на Тернопільщині самі готували страви на Святвечір  (Відео)

Screenshot_2

Підготовка до другого Святвечора у Бережанській школі-інтернат цьогоріч проходила незвично. Вихованці закладу мали можливість самостійно приготувати символічні страви під керівництвом господинь-волонтерів. Діти ліпили вареники, пампухи та нарізали салат. Деякі з них вперше готували, проте знайшлись і справжні кулінари.

-  Сьогодні я замішував тісто, розкатував його і потім ліпив вареники. Я багато чого вмію готувати, наприклад, борщ, голубці, пельмені та інше, - ділиться хлопчик.

Кулінарними наставниками були представники Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола. Завідувач кафедри  економіки та туризму Світлана Добровольська розповіла, що це вже не перша благодійна акція, до якої вони долучаються.

- Сьогодні ми разом зі студентами, юними рестораторами приїхали провести, на наш погляд, цікавий майстер-клас з приготування страв до Святої вечері для вихованців цього закладу. Ми дуже активно долучаємось до благодійних акцій такого типу: відвідуємо багато дитячих будинків, шкіл-інтернатів. Для нас важливо поділитись з дітками своєю професійною діяльністю, - розповіла Світлана Добровольська.

Окрім того, в заклад завітав Народний депутат України Іван Чайківський разом із дружиною Тетяною. Вони також долучились до ліплення вареників та пампухів, а згодом і повечеряли разом з вихованцями школи-інтернату. Народний обранець зазначив, що такі заходи варто проводити якомога частіше, щоб дарувати дітям затишок і турботу.

- Ми сьогодні діткам організували майстер-клас по ліпленню вареників і пампухів. Мені також випала честь долучитись до цього дійства. Надалі ми намагатимемось зробити для дітей різдвяний настрій, домашній затишок. Хоча, я вважаю, що у цьому закладі вони не обділені теплом та турботою. Я побачив, що керівник і працівники школи-інтернату роблять все для того, аби вихованці були щасливими, - поділився Іван Чайківський.

Директор навчального закладу Михайло Старко розповів, що для дітей часто влаштовують подібні акції, аби вони плекали українські традиції.

- Їм подобається, коли вони приймають участь у підготовці та самому проведенні свята. Це для них щось нове і цікаве. Крім того, вони навчаються обслуговувати себе в побуті і зберігати родинні українські традиції, - розповідає пан Михайло. - В основному своє завдання ми бачимо не лише у навчанні, але і в розвитку дитини в різносторонньому порядку. Ми їх не обмежуємо в заняттях спортивної, музичної, художньої та театральної школах.

Наприкінці заходу для дітей виступили вертеп пластового куреня юначок число 58 імені Катерини Білокур та дитячий хор «Голосинка», який представив театралізоване дійство «Маланку».

[embed]https://youtu.be/AHfL1JTgcWA[/embed]

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео