Віра Олександрович

На вибір ініціатив у Тернополі нарешті почнуть впливати громадські активісти (фото, відео)

Основне_ф

Низку важливих змін внесли до існуючого Положення про ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ | ТЕРНОПІЛЬ на сесії міської ради 5 квітня. Відкоригували того дня й кілька інших важливих для Тернополя документів.

Йшлося про поширення дії нормативно-правових актів міської ради та її виконавчих органів, зокрема, через створення Тернопільської міської територіальної громади (МТГ). Доповідав із цього питання начальник управління правового забезпечення Олександр Печіль.

[embed]https://youtu.be/92SJ6IVZ5oU[/embed]

У документі так і зазначалося (цитуємо): «Установити, що нормативно-правові акти Тернопільської міської ради та її виконавчих органів, прийняті в межах наданих їм повноважень, поширюють свою дію і є обов'язковими для виконання на території Тернопільської міської територіальної громади. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності».

Люди
Люди

Принагідно відкоригували і Положення про громадський бюджет, причому внесли не лише технічні правки. Уточнення з цього приводу зробила начальник міського управління економіки, промисловості і праці Тетяна Корчак.

- Тепер Номінаційний комітет буде працювати у такому складі: 6 представників виконавчих органів ради, 4 представники депутатських комісій і 3 представники від громадськості, - каже вона. – Тут є громадські активісти, які брали участь у роботі над документом, вони можуть дещо пояснити.

Нагадаємо, громадський бюджет - один із кращих інструментів електронної демократії та участі громадськості задля поліпшення життя міста. Наразі він зазнав змін, завдяки спільній роботі Коаліція ГО «Тернопільський центр реформ», Тернопільської міської ради та Ukrainian Center for Independent Political Research.

Томчишин
Томчишин

Зокрема, відтепер сума бюджету на громадські ініціативи становитиме чітко 1% від доходу бюджету громади, а представники громадських організацій входитимуть до складу Номінаційного комітету. Їх обиратимуть тернополяни через електронне голосування, пояснив співголова Ради Коаліції громадських організацій “Тернопільський центр реформ” Василь Томчишин.

[embed]https://youtu.be/O-4IorbqcyU[/embed]

- Нагадаю, ці зміни є частиною Дорожньої карти реформ Тернополя, яку реалізовують 29 громадських організацій міста за сприяння міської влади, експертів і партнерів, - каже він. – Оскільки ми побоюємося, що сума, передбачена на реалізацію ініціатив може бути зменшена, просимо чітко вказати – «не менше 1%».

Принагідно Василь Томчишин подякував експертам групи «Електронна демократія» Реанімаційний Пакет Реформ - РПР за професійні консультації, а депутатам - за підтримку ініціативи активістів.

До речі, на 33-й сесії відбулося чимало цікавого – читайте про це ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео