Орест Сарматський

На Закарпатті почали вирощувати морозостійкий тропічний фрукт (Агроновини)

0701 (Copy)

На Закарпатті садівник-аматор Василь Чалбаш створив розсадник для вирощування морозостійкої азімини (Asimina triloba).

Про це повідомляє mukachevo.today.

– Запах плодів нагадує ківі, полуницю та банан разом взяті. А смак як банан, ананас і манго змішані разом, – розповідає Василь Чалбаш. 

Повідомляється, що Asimina triloba родом з Америки. Ця культура в Україні витримала морози до -29°C. Наразі це єдиний представник родини Аннонових і фактично єдиний тропічний фрукт, який можливо вирощувати в наших широтах.

– Недавня дегустація плодів різних сортів та поїздка в Чехію в розсадник показала, що сортові форми мають великі переваги в порівнянні з сіянцями, тому було вирішено будь-якими методами привезти з авторитетного розсадника щеплені саджанці різних сортів … авторитетний сорт це гарантія урожайності дерева та хороших смакових якостей плодів, – додає Василь Чалбаш.

Садівник радить саджати 4 дерева у ряд через 3-4 м або квадратом, щоб отримати ефективне перезапилення і багато плодів.

Зацвітає рослина в перших числах травня квітками до 3-5 см. Плоди в азіміни завдовжки від 10 до 20 см, вага кожного плоду – 800-1000 г.

0702 (Copy)
0702 (Copy)

Після свят очікується підвищення цін на кукурудзу

Українські експортери очікують появи попиту на вітчизняну кукурудзу з боку Китаю і підвищують ціни пропозиції для поставок в лютому-березні до рівня вище $180/тонна (FOB). Такий прогноз опублікував у своєму Refinitiv Agriculture на своєму телеграм-каналі. Очікується різниця в ціні зі спотовими поставками на рівні $5-6/тонна. Нагадаємо, що у листопаді експорт української кукурудзи досяг рекордних показників.

На думку експертів ціна на кукурудзу на базисі CPT з поставкою вже в січні-лютому очікується на рівні $165-168/т.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео