На Старому Збаражі освятили станини до крупнокаліберних кулеметів

Робітники заводу “Квантор” та райавтодору виготовлятимуть необхідну деталь для українського війська безкоштовно.

Станини для кулеметів, за словами волонтера Тараса Білана, вже пройшли випробовування на полігоні, продемонструвавши хорошу якість. Кулемет вагою 33,4 кг легко рухався в будь-якому напрямку. Під час випробувань віддача при пострілі була удвічі менш відчутною, ніж від АК-7.62.

«Ми будемо відсилати станини в першу чергу спеціалізованим військовим частинам, які найбільш потребують їх», – зазначив старший координатор складу зі збору допомоги воїнам АТО Тарас Білан. – Кулемети є у бійців у достатній кількості, але станин, на які можна ставити кулемет, немає. Стріляти без станини фізично неможливо, тому що віддача настільки сильна, що людину відкине разом з кулеметом на кілька метрів. Над розробкою працювала група волонтерів, тернопільських «кулібіних». У складі групи немає науковців, це інженери-самоучки. Розробила станок конструкторська група під керівництвом волонтера на псевдо “Саша”. Аналогічний станок Україні продають за 12,5 тисяч гривень. Ми віддаємо Збройним силам України безкоштовно. Собівартість виготовлення пристрою в межах трьох тисяч гривень”.
Станину до крупнокаліберних кулеметів, яку виготовили робітники збаразького заводу “Квантор” та райавтодору за допомогою Олега Кокайла та його однодумців-волонтерів, сприяння районної і міської влади, у Спасопреобаженському храмі на Чернечій горі освятив отець Михайло Найко.

Світлана Боднар

 

Вибір читачів за тиждень

Відео