Над стратегічним баченням розвитку власних територій працюють ОТГ Тернопільщини

375756

Представники двох громад на Тернопільщині - Великоберезовицької та Заліщицької, які були кілька місяців тому відібрані Програмою «U-LEAD з Європою» для експертної підтримки у сфері стратегування, нині завершують збір даних для соціально-економічного аналізу.

Про це інформує Тернопільський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

Також громади опитують мешканців та підприємців щодо майбутнього громади та працюють над стратегічним баченням розвитку ТГ.

Нагадаємо, що наявність стратегії розвитку у громади відкриває нові можливості для ТГ.

- В таких умовах ще не працював ніхто, - зауважив експерт з регіонального розвитку Програми «U-LEAD з Європою» Зеновій Сірик.

Адже, значним викликом для громад стали коронавірусні обмеження, а робота над стратегіями розпочалася ще взимку, коли тривало формування нової структури територіальних громад.

Він додав, що найголовніше у роботі над стратегією розвитку громади - це команда та бажання щось змінити на своїй території. Щоправда, мріяти слід приземлено, спираючись на аналіз та бази з інформаціями.

Зауважимо, що не лише програми працюють над стратегіями. Такі важливі документи є в кожній області та держави в цілому. Їхній термін - до 2027 року. Тому експерти закликають ТГ планувати свій розвиток до цього періоду, щоб кореспондувати їх з регіональним та державними рівнями. Стратегія розвитку громади є важливою складовою загальнодержавної політики планування розвитку. Крім того, у цьому документі відбиватися ключові пріоритети розвитку територій громади, регіону та держави, а це своєю чергою сприяє залученню додаткових коштів та інвестицій.

Нагадаємо, що Програма зі 183 заявок обрала 48, - по дві громади на кожну область в Україні.

Довідково:

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Вибір читачів за тиждень

Відео