Орест Сарматський

Нардеп з Тернопільщини: зниження ставок ПДВ дозволить українцям споживати продукти за нижчими цінами

Уперше за 30 років економічної війни проти України українці можуть отримати можливість бачити на полицях магазинів представлену в більшості вітчизняну продукцію.

Із відповідною ініціативою виступила депутатська група «Партія «За майбутнє», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає зниження ставок ПДВ: 0% на продукти харчування та 7% на комунальні послуги.

Про це під час брифінгу в стінах парламенту повідомили представники депутатської групи.

- Польща ввела 0% ПДВ на низку продуктів харчування вже з лютого, а Туреччина ухвалила рішення знизити ставку ПДВ на продукти з 8% до 1%. Нині наша задача — наблизити українське законодавство до європейського. Підтримати вітчизняного сільгосптоваровиробника та зменшити вартість продуктів - ось чому необхідно знизити ставку ПДВ для сільськогосподарської продукції та похідних з неї харчів до 0%. І саме зниження ставок ПДВ зробить нашу країну конкурентноздатною та дозволить забезпечити українцям продукти за нижчими цінами, - зазначив народний депутат з Тернопільщини, секретар аграрного комітету Верховної Ради України Іван Чайківський.

 

- Те, що ми сьогодні бачимо, те, що купуємо, на 60–70% — закордонного виробництва. Те, що ми сьогодні вживаємо, купуємо в аптеках, — іноземного виробництва. Чому? Тому що все це потрапляє контрабандою на територію України, воно дешевше апріорі через відсутність податків, наші підприємства не можуть утримувати конкурентоспроможність і змушені закриватися. Сьогоднішня енергетична криза, зростання цін на все — на газ, електроенергію, продукти харчування — змушує підприємства і підприємців закриватися», — наголосив лідер політичної сили «За майбутнє» Ігор Палиця.

Представники депутатської групи «Партія «За майбутнє» закликали колег по парламенту не зволікати й підтримати законопроєкт про зниження ставок ПДВ, солідарно підтримати український бізнес та українського споживача.

Водночас, як повідомляє наш кореспондент, сьогодні, 17 лютого, Торгово-промислова палата України спільно з народними депутатами України збирає лідерів та експертів агропродовольчої галузі для дискусії щодо спільного бачення подальших кроків представників влади та бізнесу.

Зокрема, під час круглого столу презентують законопроект про запровадження нульової ставки ПДВ для продуктів харчування. 

Тема заходу: «Збереження конкурентоспроможності української агропродовольчої продукції в умовах запровадження на території ЄС нульової ставки ПДВ на харчові продукти з 1 липня 2022 року».

Як зазначають організатори події, мета «круглого столу» — почути думки аграріїв, харчовиків, експертів, з урахуванням досвіду ЄС проаналізувати законодавчу ініціативу депутатської групи «Партія «За майбутнє» № 7023 про зниження до 0% ПДВ на продукти харчування в Україні.

Один із ініціаторів заходу - народний депутат Іван Чайківський. 

- Ми ініціюємо зараз проведення великого національного круглого -столу, в місті Києві у четвер. Ідея така: обговорити сам законопроект – всі його плюси і можливі мінуси. Крім того, на зустрічі ми ще раз пройдемося по висновках і рекомендаціях, які ми отримали у регіонах від науковців, податкових фахівці та виробничників, — сказав нардеп.

Він додав, що зараз така ініціатива починає обговорюватися в парламенті. На минулому тижні ряд народних депутатів запустили від себе ідею 0% на харчі через систему проведення круглих столів у регіонах.

- Я зі свого боку в Тернопільській області ініціював це на базі Західно-Українського Національного Університету, де ми провели даний захід з науковцями і обговорили законопроект, фактично отримали підтримку від них. Також ми провели обговорення на засіданні громадської ради при ДПС в області. І отримали від учасників схвалення ініціативи в цілому. Ми хочемо 0% ПДВ запровадити на сировину, яка безпосередньо виробляється і переробляється в Україні, з якої роблять продукти харчування. Логіка така: від сировини до готового соціально важливого продукту (м'ясо, молоко, яйця і так далі) і до споживача з нульовим ПДВ. На сировину, яка ж експортується, - ні, - додав Іван Чайківський.

Фото: Преса України

Вибір читачів за тиждень

Відео