Віра Олександрович

Наші гроші: у 2021 році Тернопільщина матиме дуже складний бюджет (фото)

Колегія3

Проект обласного бюджету на 2021 рік погодили на засіданні колегії Тернопільської обласної держадміністрації сьогодні, 14 грудня. Наступний крок – ухвалення цього «складного» кошторису на сесії обласної ради. 

Однак спершу присутні, серед яких були і чиновники ОДА, і керівники районів та громад, заслухали інформацію про виконання обласного бюджету у 2020 році. Як поінформував директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк, протягом 11-ти місяців до загального фонду обласного бюджету надійшло 646,6 млн грн.

Скибиляк
Скибиляк

Податку на доходи фізичних осіб ми отримали 567,8 млн грн, каже він. Порівняно з минулим роком надходження зросли на 41,8%. У структурі доходів загального фонду питома вага даного платежу становить 87,8%. 

Як повідомили в ОДА, видатки обласного бюджету-2020 становили 2 млрд 113,9 млн грн. Так, із загального фонду на фінансування галузі освіти спрямували 609,4 млн грн, охорони здоров`я 319,4 млн грн, соціальний захист і соціальне забезпечення 89,1 млн грн, культуру та мистецтво 91,9 млн грн, фізичну культуру і спорт 31,3 млн грн.

Після цього за напрямками фінансування всіх галузей присутніх поінформували головні розпорядники коштів.

Колегія1
Колегія1

Очікуємо, що вже цього тижня Верховна Рада розгляне законопроєкт «Про бюджет України на 2021 рік», - зауважив врешті голова обласної держадміністрації Володимир Труш. - У проекті бюджету нашої області на наступний рік ми врахували пропозицій усіх керівників структурних підрозділів ОДА. Відтак цей документ подадуть на розгляд чергової сесії обласної ради. Сподіваємося, депутати підтримають такий кошторис. 

Власне, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко також брав участь у засіданні колегії. Він наголосив, що обласний бюджет є інструментом, за допомогою якого формується потенціал Тернопільщини. Саме тому так важливо було досягнути компромісу і підтримати усі галузі господарки краю, запевнили в обласній раді.

Бюджет складний, адже ми повинні враховувати різні чинники, що впливають на формування головного фінансового документу області, каже він. Однак я переконаний, нам вдасться ухвалити збалансоване рішення, максимально врахувавши потреби жителів Тернопільщини. У ці дні Верховна Рада повинна розглянути проєкт Закону «Про бюджет України на 2021 рік». Тому дійсно плануємо, що проект обласного кошторису обласні депутати розглянуть уже найближчим часом.

Колегія2
Колегія2

До слова, за інформацією департаменту фінансів ОДА, за 11 місяців поточного року виконання плану за загальним фондом обласного бюджету сягнуло 97,8%.

– За нинішніх умов, ми змушені шукати резерви і оптимізувати витрати, – вважає голова Громадської ради, що діє при Тернопільській обласній держадміністрації, Валерій Федорейко. – А також треба максимально використовувати всі можливості, які нам дають із Києва. Тож мене здивував той факт, що наша область у 2020-му не змогла освоїти понад 100 млн грн, виділених на ремонт доріг. Так не має бути… 

За його словами, на Тернопіллі і владі, і громадськості треба серйозно замислитися над оптимізацією системи освіти, охорони здоров’я тощо. Інакше, просто не вижити.

Фото з сайтів облради і обласної держадміністрації 

Вибір читачів за тиждень

Відео