Віра Олександрович

Навіщо у Тернопіль їде Глава греко-католицької церкви? (відео)

Семенюк (Copy)

Верховного архієпископа Святослава Шевчука, єпископа Української греко-католицької церкви (УГКЦ) 17 лютого чекають на Тернопіллі.

У програмі перебування високого гостя – візит до села Заздрість, що у Теребовлянському районі, а також – участь у спільній молитві біля унікальної ікони, яку зберігають у Папській Захристії Сікстинської капели. Про це повідомив архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк.

У тому селі народився і зростав великий провідник нашого народу і нашої багатостраждальної Церкви, муж віри і людина науки, нескорений борець за свободу Патріарх Йосиф Сліпий, - каже кир Василій Семенюк. – У родинній садибі, де нині діє музей, провели ремонт і реконструкцію. Тож та будівля потребує освячення…

Додамо, Верховний архієпископ Йосиф Сліпий — єпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Римо-католицької церкви народився 17 лютого 1892 року. Тож ми у наступному місяці якраз урочисто відзначатимемо 125-річчя нашого славного земляка.

Згодом архиєпископ Святослав Шевчук приєднається до почитання Нерукотворного Образу Господа Нашого Ісуса Христа, або Мандиліона із Едесси (докладно про це «Терен» писав ТУТприм.).

[embed]https://youtu.be/g7j-eTeBFRo[/embed]

До речі, чудотворну ікону у Ватикані виставляють лише раз на рік, у 5-ту неділю Великого посту - у базиліці Святого апостола Петра. В Україні реліквія два роки тому перебувала у Львові, в Соборі Святого Юра.

Історія перебування ікони на Тернопільщині – вона є дійсно благословенною, тому що на прохання нашого архиєпископа і митрополита, властиво, особа, яка є відповідальною за усі літургічні служіння Папи, монсеньйор маестро Гвідо Маріні, дуже сердечно відгукнувся на це прохання, розглянув його і представив це Святішому Отцеві, який благословив таку подію, - розповідає судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ отець Роман Дутчак.

Афіша1 (Copy)
Афіша1 (Copy)

Основне ж, до чого закликають священнослужителі тих, хто вирішить вклонитися іконі – молитися за мир в Україні. Але і це слід робити правильно. Так, кожен зможе отримати маленьку надруковану копію святині із текстом молитви зі зворотного боку.

Ми радимо цю маленьку іконку притулити до тієї ікони. Вона, звісно, буде під склом, тому робити все треба обережно, - пояснює кир Василій Семенюк. - Але коли роблять копії ікон, то освячують їх, прикладаючи до оригіналу. Тож ваш маленький образок матиме ті ласки великі, як оригінал.

іконка (Copy)
іконка (Copy)

До слова, на Тернопільщині із 12-го до 22-го лютого чекатимуть чимало паломників, у тому числі – з інших областей. Тому святі отці просили не відкладати похід до ікони на останній день і дотримуватися графіку, який складуть для деканатів. Утім, відмовляти у поклонінні не будуть нікому. Все буде відбуватися за живою чергою – ані депутати, ані посадовці, ані заможні тернополяни окремих умов для почитання Лику Христа не матимуть, запевнив кир Василій Семенюк.

[embed]https://youtu.be/MnPoiuAPwPo[/embed]

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео