Орест Сарматський

Названо місто на Тернопільщині, яке повністю переходить на відновлювальні джерела енергії

DSC_0046

Мери Житомира, Кам'янця-Подільського та Чорткова підписали меморандум з міжнародною кліматичною організацією 350.org, відповідно до якої взяли на себе зобов’язання поступово переводити енергосистему своїх міст на відновлювані джерела енергії.

Про це під час прес-конференції у Києві повідомила  координатор в регіоні Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії від міжнародної кліматичної організації 350.org Світлана Романко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

– Ми вдячні нашим мерам за те, що вони перші долучилися, зокрема міський голова Житомира вже підписав Меморандум про ціль перевести місто до 2050 року на 100% відновлюваної енергії в енергобалансі міста, – сказала Романко. 

Вона зазначила, що 7-8 вересня проходить глобальна кліматична мобілізація, до якої долучені понад 200 міст по всьому світу.

– Відбувається понад 700 подій в цілому світі, які присвячені проблемі клімату, із закликом скорочувати видобування брудного викопного палива, заміщати його чистою енергією, яка буде доступною для всіх, і будувати власну енергетичну незалежність. Акції тривають наразі в Києві і послідовні акції відбудуться у 17 українських містах. Загалом в регіоні їх відбудеться понад 27 і ми також очікуємо від інших мерів перехід на відновлювані джерела енергії, – зазначила вона. 

Зокрема, міський голова Житомира Сергій Сухомлин зауважив, що місто у червні 2018-го спільно з 350.org підписало Меморандум про глобальний перехід міста на 100% відновлюваної енергетики.

– Підписання угоди про перехід до 2050 року – це абсолютна реальність. Місто Житомир є підписантом угоди мерів і у нас є обов’язки до 2020 року скоротити викиди CO2 на 20%. Зараз у місті Житомирі працюють міжнародні організації, це Європейський банк реконструкції та розвитку, і ми реалізуємо проект будівництва ТЕЦ на біопаливі, який вже реалізував Кам'янець-Подільський. Також за рахунок гранту Швейцарського бюро співробітництва на днях відбудеться підписання угоди по будівництву ще однієї ТЕЦ на біопаливі. Також естонські інвестори будують велику ТЕЦ і ще одна ТЕЦ проходить конкурс. Чотири ТЕЦ дадуть місту Житомиру приблизно 100 МВт теплової енергії, завдяки якій ми зможемо замістити газ, – сказав Сухомлин. 

Як зазначив секретар Кам'янець-Подільської міської ради Дмитро Васильянов, місто також долучилося до підписання меморандуму, яким визначено досягти економії всіх енергоресурсів на 20%, а також скоротити використання викопного палива та обсягів викидів парникових газів у навколишнє середовище на 20%.

Міський голова Чорткова Володимир Шматько підкреслив, що у 2016 році місто підписало угоду мерів і розробило свій план дій сталого енергетичного розвитку Чорткова.

– Ми поставили собі завдання – зробити місто Чортків енергоефективним. У 2016 році ми підписали угоду мерів, розробили свій план дій сталого енергетичного розвитку Чорткова, дали чіткі завдання, що громада і місцева влада має зробити до 2030 року, а головним завданням – це зменшити споживання енергоресурсів і зменшити викиди CO2 в навколишнє середовище до 30%, – розповів він. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео