Орест Сарматський

Названо п’ять способів відрізнити справжній мед від підробки (Агроновини)

1002

Мед важчий за воду, тому його літр важить, зазвичай, 1,3–1,5 кг. Про це повідомляє Вікторія Волошина, засновниця «Пасіки Вікторії» зі Старобільська.

Як же вибрати натуральний корисний мед і відрізнити його від фальсифікату:

Можна капнути мед на туалетний папір, залишити на 10–20 хв. Якщо кілька крапель меду на туалетному папірці лежать спокійно і поряд сухенько, то це означає, що мед якісний. Якщо поряд крапель меду на папері з’явилося коло вологи, то це означає, що мед або незрілий, тобто викачав пасічник занадто рано з незапечатаних стільників, або розвів мед водою, або взагалі перед нами — натуральний цукор із водою, а не мед.

Якщо капнути декілька крапель меду в холодну чисту воду, то якісний мед тримає певний час вигляд тих самих крапельок і не розливається на дні ємності. Неякісний одразу почне розстилатися по дну ємності та через певний час повністю втратить свою форму краплі.

Мед має високу гігроскопічність, тому якщо в дозрілий і нерозведений мед занурити свіжий шматок хліба, то за кілька хвилин хліб затвердіє, бо мед витягне з нього вологу. Якщо в меду багато вологи (яка потрапила в нього з різних причин), хліб розім’якне.

Іноді продавці додають у незрілий мед крохмаль або борошно. Це робиться, щоб продукт поважчав і набув потрібної в’язкості. Борошно знижує термін зберігання нектару та може стати причиною бродіння продукту. Та й узагалі — неприємно їсти мішанину. Щоб виявити борошно, досить розвести трохи меду з водою — воно випаде в осад. А лакмусом для крохмалю є йод: треба розчинити в одній склянці теплої води одну столову ложку меду та додати декілька крапель йоду. Якщо вода починає синіти, значить, у медові присутній непроханий загусник — крохмаль.

Зараз досить популярні медові продукти з добавками — від какао, до різних горіхових «мозаїк». «Чула, що якщо до меду додавати різні трави, це буде корисніше, ніж мед із горіхами. Крім того, використовують поєднання меду з пилком, меду з трутневим гомогенатом (трутневим молочком), що має навіть лікувальні властивості», — каже пані Вікторія. А ще радить пам’ятати, що мед важчий за воду, тому один його літр важить, зазвичай, 1,3–1,5 кг. Це теж треба враховувати, коли бачите ціну за кілограм.

Джерело: agronews.ua

 

Ціни на молоко-сировину набирають обертів

В Україні без запізнень стартував сезон висхідного тренду цін на сире молоко.

Це сталося, не зважаючи на цьогорічну специфіку, коли вперше був відсутній низхідний цикл цін у весняно-літній період. Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока (АВМ) Володимир Андрієць.

Фактично ціни на молоко-сировину були стабільними сім місяців поспіль. Головна причина – зростання світових цін на зернові й олійні, а відтак – суттєве подорожчання концентрованої складової кормового столу.

Проблема виявилася глобальною, тому українська динаміка цін, за великим рахунком, не здивувала, зауважив аналітик. Ба більше, попри дефіцит сировини у переробці, український ринок продемонстрував стабільність у І півріччі, тоді як ціни європейських виробників рухалися вгору.

Наразі зернові й олійні подешевшали, проте білкові компоненти залишаються дорогими.

Джерело: agronews.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео