Віра Олександрович

Не легковажити із «Омікроном» закликали медики жителів Тернопільщини

У «жовтій» зоні карантину через коронавірус залишилася лише одна область України – Полтавська. Більшість регіонів перебуває у «помаранчевій», Тернопільщина - також. 

Тому ситуацію із захворюваністю на COVID-19 наші медики досі оцінюють як неблагополучну і доволі тривожну. Тим паче, хворіють зараз у нашій області аж 24 тисячі осіб. Щоправда, лише близько 1000 із них перебувають на стаціонарному лікуванні, решта - лікуються вдома, каже директорка обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. До того ж, ми вже встановили кілька рекордів за кількістю виявлених хворих за добу.

- Тобто зараз пацієнти в переважній більшості лікуються амбулаторно, - каже вона. – У нас в 23-х закладах охорони здоров’я розгорнуті «ковідних» 2 176 ліжок. І маємо наразі – трохи більш як 1000 хворих. 

Загалом за час епідемії у нас вже зареєстрували понад 2 300 летальних випадків від коронавірусу, причому такі факти є щодоби. Так, серед померлих - переважно люди літнього віку, але є й зовсім молоді, додає Ольга Ярмоленко.

- На превеликий жаль, в області є випадки смертей, причому – щоденно і цифри немалі, - продовжує медик. – І помирають переважно люди віком 60+. Тому наголошую саме для цієї категорії пацієнтів: будьте уважними, обачними, дотримуйтеся карантинних обмежень і поки не пізно – пройдіть вакцинацію. 

На Тернопіллі вже зафіксували близько 140 тисяч доведених випадків COVID-19. Одужали – понад 113 тисяч людей. Звісно ж, хворіють і вакциновані, але їх – у рази менше, ніж нещеплених. Крім того, перебіг недуги у тих, хто має імунний захист, навіть за наявності важких супутніх недуг (цукрового діабету, серцево-судинних хвороб тощо), - зазвичай, набагато легший. Зрештою, на Тернопіллі нині циркулює переважно штам «Омікрон». Його пацієнти й загалом переносять легше. Проте медики закликали не легковажити із цим видом коронавірусу, адже у пацієнтів вже траплялися серйозні ускладнення. 

- «Омікрон» протікає з набагато легшою симптоматикою, - визнає Ольга Ярмоленко. – Його вже навіть назвали «ласкавим Ковідом». Але на жаль, він може дати грізні ускладнення там, де ми не очікуємо. Все-таки у людей, які мають супутню патологію, навіть якщо вони - вакциновані, «Омікрон» може спричинити ускладнення у вигляді інсульту, інфаркту або й менінго-енцефаліту. Тому дуже важливо тримати контакт із сімейним лікарем, вчасно робити тести, тобто не легковажити.

Нагадаємо, відповідно до змін, внесених Міністерством охорони здоров’я, терміни самоізоляції для контактних скоротили до 5-ти днів. Коротшою стала і тривалість карантину. Наприклад, якщо раніше школярі при виявленні хворого мусили йти на дистанційне навчання на 14 днів, то тепер – лише на 5.

Індикатори визначення рівнів епідемічної небезпеки

Довідка. За даними МОЗу, «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки вважається сигнальним про наближення регіону до «червоного» рівня. Його визначають автоматично, коли буде спостерігатися перевищення хоча б одного з таких показників:
- завантаженість в регіоні (області) ліжок із киснем більш як на 65%,
- кількість тестувань ПЛР і на антиген протягом 7 днів на 100 тис. населення менше як 300;
- кількість госпіталізацій із коронавірусом чи підозрою за 7 днів на 100 тис. населення понад 60 (Тернопільщина перейшла наразі лише цю межу – прим.);
- коефіцієнт виявлених випадків ПЛР або експрес-тестів на антиген понад 20%;
- зростання кількості госпіталізацій за 7 днів порівняно з попереднім аналогічним періодом більш ніж на 50%.

Фото з трансляції на сторінці Департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео