Віра Олександрович

Жителі Тернопільщини тепер можуть отримати лікарняний «автоматично»

Отримати е-лікарняний з причини COVID-19 або грипу на Тернопільщині тепер можна просто телефоном.

Отримати е-лікарняний з причини COVID-19 або грипу на Тернопільщині тепер можна просто телефоном.

Як це працює, пояснили 10 лютого на сторінці ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України». Виявляється, такі зміни нещодавно запропонували у Міністерстві охорони здоров'я України (МОЗ). 

Зауважимо, причина криється у рішенні МОЗу, пов’язаному із циркуляцією «Омікрону». Адже віднедавна для хворих на COVID-19 термін самоізоляції скоротили до 5 днів через коротший інкубаційний період цього штаму коронавірусу.

- Коли у пацієнта з’явилися симптоми COVID-19, грипу або застуди, треба відразу звернутися до лікаря, - кажуть у МОЗі. - У телефонному режимі або через інший зручний засіб зв'язку хворий може отримати від лікаря рекомендації щодо лікування.

Якщо самопочуття погіршилося на 1-4 день, то варто обов'язково звернутися до лікаря на особистий прийом. Якщо ж не було жодних ускладнень чи погіршення стану здоров'я, то наступного разу лікаря можна потурбувати через 5 днів.

- Якщо після 5-денного лікування вдома самопочуття стабілізувалося, робити нічого не потрібно, - продовжують у МОЗі. - Інформація автоматично завантажиться і е-лікарняний в Електронному реєстрі листків непрацездатності буде закрито.

Якщо ж хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря для особистого огляду та можливого подовження строку своєї непрацездатності, наголосили у МОЗі.

- Слід пам'ятати, що у випадку відкриття е-лікарняного, зокрема й через дистанційне звернення, пацієнт має отримати відповідне смс-сповіщення, - нагадують медики. -  Якщо воно не надійшло, перевірте на сайті Пенсійного Фонду України (Портал електронних послуг), чи стоїть позначка біля пункту «Надаю згоду на отримання sms-повідомлень від ПФУ на номер мого мобільного телефону».

До речі, відповідно до змін, внесених МОЗом щодо скорочення термінів самоізоляції, змінилася і тривалість карантину, на який відправляють класи у школах/групи у дитсадках, якщо у них виявляють хоча б одного хворого на COVID-19.

- Якщо раніше діти йшли на дистанційне навчання як мінімум на 14 днів, то тепер – лише на 5, - коментує медичний директор із поліклінічної роботи Тернопільської міської комунальної лікарні Володимир Кучма. – Усе це – через «Омікрон», адже в нього коротший інкубаційний термін – в середньому 3 дні. Окрім того, зазвичай пацієнти переносять цю недугу у легкій формі. Особливо це стосується дітей.

Довідка. Що таке е-лікарняний, можна докладно дізнатися за посиланням.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео