Олена Чепіль

«Не шукайте порад фейсбучних фахівців»: що робити, коли хтось із родичів зник безвісти під час війни

Чому важливо не розповсюджувати у соцмережах світлини бійця у формі, з місцем локації чи з вказанням номера військової частини, пояснюють експерти 

У зв’язку з повномасштабною війною багато жителів області пішли воювати і неодноразово трапляються ситуації, коли їхні рідні втрачають з ними зв’язок. У разі зникнення, поранення або загибелі військового під час бойових дій варто відразу звернутися у регіональний координаційний центр з питань зниклих безвісти за особливих обставин та не шукати порад «фейсбучних фахівців». 

Діяльність Центру зосереджена на узагальненні даних про зниклих безвісти та незаконно затриманих окупантами військових та цивільних громадян. Фахівці збирають інформацію про зниклих та передають її у Київ, де залучають до роботи пошукові групи, Нацполіцію, СБУ, Головне управління розвідки. 

Регіональний координатор координаційного центру з питань зниклих безвісти за особливих обставин у Тернопільській області Петро Гурняк щоденно допомагає родинам, які втратили зв’язок із захисниками. Він наголошує: найважливіше - не панікувати передчасно. 

Якщо захисник не виходить на зв’язок кілька днів, не потрібно хвилюватися. Можливо, зникла мережа, військовий загубив телефон чи його відправили на бойове завдання або в розвідку. Такі випадки бувають досить часто, - зазначає Петро Гурняк. 

Дуже важливо не розповсюджувати у соцмережах світлини бійця у формі, з місцем локації чи з вказанням номера військової частини. Ця інформація може неабияк нашкодити захиснику, наголошує головна спеціалістка сектору Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області Ірина Скасків.

Трапляються випадки, коли місцеві жителі переховують захисників або ж вони самостійно намагаються вийти з оточення у цивільному одязі. З оприлюднених фото їх може впізнати ворог. Якщо ви впізнали на фото- чи відеоматеріалах в мережі інтернет або в соцмережах зниклого безвісти, полоненого, фото його документів чи речей, повідомте про це центр з питань зниклих безвісти, поліцію, “Червоний хрест”, - наголошує Ірина Скасків. 

Алгоритм дій у разі зникнення людини безвісти за особливих обставин

  1. Якщо зв’язок з військовослужбовцем зник, спробуйте зв’язатися з його товаришами по службі, зателефонуйте на гарячу лінію військової частини, в якій служив боєць, та дізнайтесь останнє місцезнаходження військового та обставини, після яких він зник. Якщо вам повідомляють, що захисник знаходиться на бойовому завданні та не числиться в переліку безвісти відсутніх, полонених, загиблих, поранених тощо - зберігайте спокій та очікуйте, коли він вийде з вами на зв’язок, в іншому разі - через 2 дні повторно зверніться до частини, аби уточнити інформацію.
  2. Якщо протягом двох днів поспіль відсутні будь-які відомості, необхідно звернутись із заявою про зникнення особи за особливих обставин до Нацполіції. В заяві вказується максимально повна відома заявнику інформація щодо захисника та його зникнення — усі відомі обставини щодо місця перебування, особливих прикмет (татуювання, шрами, пірсинг тощо), речей, які міг би мати із собою (мобільний телефон, документи, прикраси) тощо. Після цього потрібно зафіксувати номер заяви, а після направлення отримати витяг з ЄРДР. Протягом 24 годин від отримання заяви Нацполіцією захисника внесуть до реєстрів і він офіційно стане зниклим безвісти з дати подання заяви.
  3. Якщо поліція наполягає на тесті ДНК, то варто зробити його. Така процедура є важливою, але вона не означає, що людина загинула. 
  4. Також,  крім офіційної заяви, потрібно звернутися та надати відповідну  інформацію до регіонального координатора координаційного центру з питань зниклих безвісти за особливих обставин у Тернопільській області – Гурняка Петра Степановича за номерами телефону:  096-490-49-74 або 097-003-54-05.
  5. Варто звернутися до Національного інформаційного бюро за телефоном «гарячої лінії» — 16-48. Таким чином держава веде облік тих, хто зник під час війни.
  6. За юридичною допомогою  звертайтеся до системи безоплатної правової допомоги: контакт-центр 080021303 або за адресою: м.Тернопіль, вул.Шпитальна, 7. 

Соціальні гарантії

Члени сім’ї зниклих безвісти або військовополонених мають право на соціальний захист, зокрема, за військовослужбовцями зберігається виплата грошового забезпечення. Родичі можуть отримувати зарплату та одноразові додаткові виплати з дня захоплення в полон і до моменту завершення лікування, якщо в ньому є потреба після повернення з полону. Для членів сімей зниклих безвісти можливим є отримання виплат з моменту встановлення причин зникнення і за весь його період, якщо обставини зникнення є поважними.

Для  оформлення виплати, члену сім’ї потрібно подати заяву на ім’я командира військової частини. Виплати мають надаватися до повного з’ясування обставин захоплення в полон або визнання безвісти зниклими. Виплачуються також додаткові 100 тис. гривень на період війни. Додатково непрацездатні члени сім’ї, які були на утриманні зниклого, та його діти мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Якщо захисник зник безвісти більше, ніж на 6 місяців, родина може звернутись до суду із заявою про визнання його померлим та надалі вимагати отримання відповідних виплат,- зазначає регіональний координатор Петро Гурняк.

Гарячі лінії, що можуть бути корисними

Нацполіція для розшуку зниклих: 089-420-18-67. 

Міжнародний Червоний Хрест в Україні: 0 800 300 155.

Уповноважений Президент з питань зниклих безвісти: 0 800 339 247 та 095-896-04 21. 

Крім гарячих ліній, залишати інформацію можна в офіційних чат-ботах, перелік яких надає Міністерство цифрової трансформації.

Читайте також: У Тернополі почав працювати центр із пошуку безвісти зниклих під час війни

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео